9.11.2015. 12:24
0
Google današnji logo posvetio 101. rođendanu američke glumice i inovatorice
Najveći internetski pretraživač Google današnji logo posvetio je 101. rođendanu američke filmske glumice i inovatorice Hedy Lamarr, piše Anadolu Agency (AA).

Pored toga, Google je posvetio i kratki animirani film Lamarr za koju iz kompanije ističu kako spada u red žena koje su napravile bitne iskorake u historiji čovječanstva.

"Volimo priče o ženskim postignućima u znanosti i tehnologiji. Kada priča uključuje hollywoodsku zvijezdu iz 40-ih koja je postala inovatorica i i pomogla razviti tehnologiju koju danas svi koristimo... To smo jednostavno morali podijeliti sa svijetom", kazali su iz Google-a.

Osim što je važila za jednu od najljepših žena svog vremena, Lamarr je bila i inovatorica u području bežičnih komunikacija. Tokom Drugog svjetskog rata bila je otvorena protivnica fašističke Njemačke stoga je 1942. godine napravila patent patent upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama koje je tada bilo nemoguće omesti. 

Upravo na osnovu tog patenta počiva današnja tehnologija koja se koristi u svijetu mobilnih telefona i bežičnog interneta. 

(Anadolija)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.