21.8.2016. 14:10
0
Evo zašto Amerikanci ne žele priznati da su ih Rusi hakirali
Nedavno hakiranje Demokratskog nacionalnog odbora Demokratske stranke i posljednji upad i objava špijunskih alata elitne jedinica NSA zabrinula je najviše dužnosnike SAD-a.

Nacionalna sigurnosna agencija neće potvrditi da iza napada stoje Rusi, iako je jedan visoki američki dužnosnik rekao kako postoji sumnja da Moskva stoji iza svega.
 
Bivši zaposlenik NSA i svjetski poznati zviždač Edward Snowden na Twitteru je napisao kako doka kojim bi se moglo javno pripisati odgovornost za napada na Demokratski nacionalni odbor sigurno postoji u NSA. Ako Snowden govori istinu, alat poznat kao XKeyscore mogao bi pronaći krivce za najnovije napade, piše Business Insider.
 
Međutim, zaposlenik think tanka New America i koautor knjige "Ghost Fleet" Peter Singer tvrdi da bi upiranjem prsta u Ruse bio mnogo veći rizik za buduće operacije.
 
Ukoliko NSA posjeduje tajna računala koja ne poduzimaju ništa te samo promatraju kako ruski hakeri obavljaju posao, onda je vjerojatno da to ne žele javno objaviti.

"Ne mogu vam pokazati svoje domaće zadaće, jer bi to značilo da odustajem od obavještajnog zlatnog rudnika", objasnio je Singer situaciju.
 
Tvrtka CrowdStrike, koja se bavi cyber sigurnošću, pronašla je dvije različite ruske hakerske grupe unutar servera DNC-a. Pojedini djelatnici vjeruju da Moskva stoji iz a grupa Shadow Brokers, koji tvrde da su hakirali Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA).


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.