8.4.2017. 9:16
1
Deset najefikasnijih načina da potpuno besplatno povećate brzinu svog interneta
Internet je već uveliko sastavni dio naših života i bez njega bismo bili izgubljeni. Spor internet s druge strane umije da bude frustrirajući i vjerovatno se pitate kako to može da se ispravi. Evo nekih rješenja kako da ga ubrzate, kakav god da imate.

1. Nemojte držati ruter blizu metalnih ili električnih objekata

Objekti kao što su frižider ili mikrotalasna mogu da uspore brzinu bilo kog rutera. Ne treba ga držati blizu bilo kog metalnog objekta. Idealna pozicija je blizu laptopa ili računara. Korišćenje telefona blizu rutera takođe ometa signal i usporava konekciju, piše “Fokuzz“.

2. Držite ga u uspravnom položaju

Vaš ruter treba da je u proseku podignut oko 2 metara iznad zemlje. Kako biste obezbjedili da je signal ravnomjerno raspoređen, osigurajte da ga ništa ne blokira. Postavljanje rutera na odgovarajuću visinu osiguraće jak signal čak i u uglovima kuće.

3. Zaštitite ga od prašine

Prašina je veliki faktor koji utiče na brzinu rutera. Najbolje bi bilo da ga držite na mjestima koja su odvojena od svakodnevnog kontakta sa ljudima. Premještanje raspršuje još više prašine. Prekrijte ga finom krpom kada nije u upotrebi i čistite ga najmanje tri puta nedeljno. Ovo će ga definitivno ubrzati.

4. Držite ga u istoj sobi gdje radite za računarom

Zidovi od cigle apsorbuju talase i ako je postavljen dalje od prostorije gdje radite, onda će signal biti slabiji. Uvijek se postarajte da je blizu vas. Rastojanje može da ometa signal u značajnoj mjeri. Vaš prostor takođe igra značajnu ulogu, ako signal mora da putuje kroz nekoliko prepreka dok dođe do vas. Ako kupujete novi ruter, gledajte da ima savremenu tehnologiju.

5. Pokušajte da koristite “Ethernet” umjesto WiFi-ja

Ako možete, pokušajte da povežete što više uređaja, koliko god je moguće. Ovo će dovesti do veće brzine za sve uređaje, kao i ostale bežične (telefoni ili tableti).

6. Osigurajte svoju mrežu

Ako vaša bežična mreža nema lozinku, ne samo da će drugi moći da vas špijuniraju, već će biti otvorena za svakoga da je koristi. To znači da će drugi moći da vam kradu internet i smanje brzinu. Uvjerite se da vam je bežična mreža pravilno osigurana, posebno u prepunim zgradama i naseljima.

7. Provjerite da li imate digitalnu pretplatničku liniju (DSL)

Kada aktivirate DSL, onda povezujete telefonsku liniju sa pravougaonom kutijom sa filterima. Sa druge strane, imate 2 linije za izlaz, od kojih je jedna za modem, a druga za telefon. Ako koristite DSL vezu nad fiksnim telefonom, provjerite da li imate kvalitetne filtere kako bi se dobila optimalna brzina signala.

8. Promijenite ruter na drugi kanal

Povećanje brzine interneta u gusto naseljenom mjestu umije da bude problem, jer ruteri ometaju jedni druge. Možda vam je spor internet jer je više njih na jednom istom kanalu. Postoje razni programi za ovo koji mogu da ojačaju signal i skeniraju kanale u blizini. Uz pomoć istog softverskog programa, možete da pronađete program koji odgovara vašim karakteristikama i koji ima najmanji broj korisnika.

9. Instalirajte ruter sa “Firmware” (Firmver) mogućnostima za ažuriranje

Ovo je jedan od glavnih faktora gdje nijedan korisnik nema smetnje u vezi. Najmoderniji ruteri vam nude obavještenja kad god možete da ga ažurirate. Stariji modeli nemaju ovu mogućnost, zbog čega treba da obratite pažnju prije kupovine. Ovo će ubrzati njegovu brzinu.

10. Izbjegavajte korišćenje više uređaja odjednom

Isključite pametne telefone, tablete, pametne televizore, set-top kutije ili bilo koje druge uređaje ako ih ne koristite. Ako više uređaja pokušavaju da primi istovremeno informacije sa interneta, posebno video ili igranje, vidjećete gubitak brzine.

(Merima Druškić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.