5.9.2017. 19:05
3
Nova prevara na internetu: Ženi se predstavio kao general i uzeo joj 5.400 KM
Novi oblik internet prevare je zabilježen na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a radi se o prevari preko društvenih mreža.

Naime, osoba primi zahtjev za prijateljstvo od jedne osobe, stranog državljanina, koji se predstavlja kao visoki politički ili vojni zvaničnik koji ima namjeru da kupi nekretninu na području Hrvatske, piše “Index“.

Zbog problema oko transfera novčanih sredstava, osoba zatraži pomoć u vidu uplate određenog novčanog iznosa uz obećanje da će se novčano odužiti. Ali, transfera novca ustvari nema, a žrtve se navuku da u ime taksi ili sličnih davanja plaćaju znatne iznose kako bi se olakšalo isplaćivanje spomenute naknade.

Takav slučaj prijavljen je početkom septembra Policijskoj upravi Gruda, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i upozorilo građane na novu opasnost.

Ženska osoba je prijavila da ju je prevarila osoba koja se predstavila kao general američke vojske. Ta osoba je sa njom stupila u kontakt putem društvene mreže.

U međusobnoj komunikaciji objasnio joj je da želi da kupi kuću u Hrvatskoj i da mu treba njena pomoć za prenos novca za kupovinu kuće, uz obećanje novčane naknade.

Žrtva je pristala da pomogne i uplatila je 2.700 eura (5.400 KM) na račun navodnog advokata generala i to na račun u Indoneziji. Nakon ponovljenih zahtjeva za novčanim uplatama žrtva je shvatila da je reč o prevari i slučaj prijavila policiji.


(Admir Oručević)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.