28.4.2022. 14:15
0
Najjači evropski superkompjuter stiže u Barcelonu
Barselona će novim superkompjuterom Mare Nostrum 5, čija se instalacija očekuje do kraja ove godine, povratiti vodeću poziciju na evropskoj mapi superkompjutera.

Mare Nostrum 5 će biti 15 do 20 puta jači od sadašnje verzije Mare Nostrum 4, koji je drugi najjači superkompjuter u Evropi i 13. u svijetu, te 10.000 puta brži od prve generacije ovog računara napravljenog 2004. godine, koji je u to vrijeme bio najjači na kontinentu.

Radovi na instalaciji najnovije verzije superkompjutera već su počeli u računarskom centru u Barseloni (BSC), koji je grupa novinara iz Srbije posjetila u okviru projekta Puls Evrope, piše agencija Beta.

Namijenjen za brojna istraživanja

Mare Nostrum 5, koji bi trebalo da bude spreman za rad naredne godine, imaće maksimalnu procesorsku snagu od 200 petaflopa, što znači da može izvršiti 200 miliona milijardi operacija u sekundi.

Njegova namjena biće prije svega za evropska medicinska istraživanja, uključujući lijekove, vakcine i simulacije širenja virusa, kao i za klimatska predviđanja, razvoj vještačke inteligencije, obradu "big data" i brojna druga naučna istraživanja.

Ukupni troškovi za kupovinu, instalaciju i rad tokom pet godina iznosiće 223 miliona evra, a polovinu budžeta finansiraće Evropska unija.

Mare Nostrum 4 je 2021. godine zaradio 47,2 miliona evra, od čega 9,2 miliona od španske i katalonske vlade, a 21,6 miliona od Evropske komisije.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.