15.4.2023. 10:58
0
Intel ugasio i prodao posao sa serverima
Intel je zvanično objavio kako prekida i napušta posao sa serverima na izradi matičnih ploča, računara i polukonfigurisanih sistema za server ormane.

U današnje vrijeme smo svjedoci velikih promjena u poslovanju vodećih kompanija koje se uslijed tržišnih trendova prinuđene da se reorganizuju, smanjuju pojedine oblasti poslovanja i prekinu sa djelatnostima koje donose malu prodaju. Intel je svakako jedna od njih.

Ovu strategiju pažljivo sprovodi od trenutka kada je usvojio IDM 2.0 poslovnu strategiju prije dvije godine. Najnoviji potez je upravo dio te strategije, u okviru koje napušta djelatnost u vezi izrade i prodaje serverskih računara i “rack” sistema.

Intel Data Center Solution Group je prodat kompaniji MiTAC u čijem vlasništvu posluje firma Tyan, jedno od najpoznatijih imena na ovom dijelu tržišta.

Ovaj potez je u neku ruku bio i očekivan, jer je Intel tokom prethodnog perioda polako gasio projekte iz oblasti server rješenja, kao što su Optane tehnologija, zatim hardver za programabilne mrežne svičeve, 5G modeme i sl. Intel je tokom vremena izgubio značaj na serverskom tržištu gdje polako ali sigurno ključnu riječ preuzimaju ARM rješenja. Otuda je u sklopu IDM 2.0 strategije, kompanija MiTAC kao jedan od najvećih i najpouzdanijih partnera u dosadašnjem Intelovom poslu sa serverima, kupila i preuzela pravo na proizvodnju i prodaju proizvoda zasnovanih na Intelovom dizajnu.

Intel sa svojim serverskim proizvodima je bio poznat širom svijeta, ali najveće tržište mu je bilo zapravo Južna Amerika.

Na nacionalnom nivou nije napravio neki naročiti uspjeh sa svojim rješenjima, a što mu nije obezbijedilo prostor za nastavak proizvodnje servera i generalno čitavog posla iz ove oblasti. U čitav posao su bili uključeni Chenbro, koji je proizvodio kućišta za Intelove server sisteme, a Intel je bio jedan od prvih koji je ponudio opciju tečnog hlađenja u svojim serverima iz serije Xeon Platinum 9200.

Danas je uobičajeno da se server sistemi hlade uz pomoć tečnosti, ali u to vrijeme je bila čista eksluziva, prenosi "wccftech".

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.