23.9.2018. 12:45
0
Sladić: Hladna jutra prognoziraju se sve do kraja sedmice
Pred nama je nova promjena vremena koja će nas podsjetiti da ove godine i kalendarski i vremenskim prilikama je započela jesen.
Nakon današnjih 26 do 28º u najtoplijem dijelu dana, vjerovali ili ne, već u utorak ujutro posezat ćemo za jaknama jer se očekuju temperature i blizu 0º u centralnim dijelovima Bosne, a moguće i prvi minus već u srijedu. Hladan front proći će preko naših krajeva u ponedjeljak, 24. septembra i uzrokovati značajniji pad temperature zraka, prolazno jak, na udare i olujan vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a potom i kišu. No sve to će trajati jako kratko.

Od utorka sve stabilnije. Upozorenje: premještanje hladne fronte preko naše zemlje uzrokovat će umjeren do jak, prolazno i olujan vjetar, sjevernog i sjeverozapadnog, a prolaskom fronte i sjeveroistočnog smjera. Prvi prizemni mrazevi u dijelovima centralne Bosne od utorka.

Hladna jutra prognoziraju se sve do kraja sedmice. Ponedjeljak, 24. septembar/rujan 2018: prognozira se veoma izražena promjena vremena pri čemu se hladna fronta premješta preko naše zemlje, donoseći izražen pad temperature zraka u sklopu uspostavljene advekcije hladne zračne mase i sjeverozapadnog visinskog strujanja.

Prijepodne na zapadu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje prognozira se prodor hladne zračne mase uz pretežno oblačno vrijeme praćeno kišom i pljuskovima, dok se u ostatku zemlje predviđa umjereno oblačno vrijeme uz postepen porast naoblake. U Hercegovini prvi dio dana uglavnom u znaku djelomično sunčanog vremena.

U rano prijepodne se linija nestabilnosti premješta sa sjevera preko centralnih, a popodne i preko južnih predjela Bosne, pa padavine uslijed naglog jačanja atmosferskog pritiska prestaju u Krajini, a u centralnim, istočnim i južnim predjelima se očekuje prolazak fronte uz širenje padavinske zone sa sjevera koji uzrokuje kišu i pad temperature zraka. Do kraja dana prognozira se prestanak padavina u cijeloj zemlji i djelomično razvedravanje.

Padavine nisu obilne i u većem dijelu zemlje količina padavina je manja od 10 l/m2. Vjetar prijepodne u većem dijelu zemlje umjeren, južni i jugozapadni. Izuzetak je sjeverni dio zemlje gdje je od ranog jutra vjetar sjevernog i sjeverozapadnog, prolaskom fronte sjeveroistočnog smjera, umjeren do jak, prolaskom fronte i sa olujnim udarima brzine i do 50 km/h.

Danju vjetar u ostatku zemlje okreće svoj smjer na sjeverozapad i sjever, uz kratkotrajne olujne udare pri prolasku fronte, ali je u slabljenju na umjeren do kraja dana, kada se komponenta vjetra mijenja na sjeveroistočni smjer. U Hercegovini umjereno do jako jugo okrenut će na umjerenu do jaku buru i tramontanu. Jutarnja temperatura kreće se od 12 na sjeverozapadu, a sve je toplije kako se ide na istok, gdje se prognozirani minimum kreće između 15 i 18º, dok u Hercegovini se jutarnje vrijednosti penju do 23º.

Najviše dnevne uglavnom se kreću od 12 do 17º u Bosni, a u Hercegovini od 20 do 25ºC. Utorak, 25. septembar/rujan 2018: uslijed jačanja anticiklone sa sjeverozapada kontinenta, vremenske prilike se djelomično stabiliziraju pa se očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, ali i hladno vrijeme.

Očekuje se i razmjerno vjetrovit dan pri čemu vjetar je poslijepodne umjeren do jak, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka, na momente i olujna bura i tramontana, prema kraju dana vjetar će oslabjeti. Jutarnja temperatura prognozira se od 0 do 8º, na jugu od 8 do 12º, dok se najviše dnevne prognoziraju od 12 do 18º, a na jugu Hercegovine od 18 do 23ºC. Srijeda, 26. septembar/rujan 2018: prognozira se, nakon hladnog jutra, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i svježe vrijeme.

Ujutro se očekuje mraz u nižim krajevima centralne Bosne. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura prognozira se od -3 do 6, na planinama do -7º, na jugu od 7 do 12º, dok se najviše dnevne prognoziraju od 13 do 19º, na jugu zemlje od 20 do 25ºC. Sve do 30. septembra/rujna očekuje se utjecaj anticiklonalnog grebena uz stabilne vremenske prilike, ali i postepen porast temperature zraka.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.