21.10.2021. 9:20
0
AccuWeather objavio veliku sezonsku prognozu: Oluje i jaki vjetrovi, prijete nam poplave. Evo kakva nam zima dolazi
Danas će u našoj zemlji doći do naoblačenja, a u Hercegovini, Krajini i na jugozapadu Bosne lokalno može pasti malo kiše. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, povremeno jaki udari juga mogući su u Krajni, na sjeveru i u dijelu centralne Bosne. Devna temperatura će se kretati između 15 i 22°C.

Već sutra je prognozirano oblačno vrijeme, sa kišom i pljuskovima u većem dijelu zemlje. Slično vrijeme će se zadržati i u subotu, dok je z anedjelju najavljen prestanak padavina.

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu.


OLUJE I JAKI VJETROVI

Nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta umnogome će podsjećati na prošlogodišnju, naglašavaju meteorolozi.
Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi diljem Španjolske i južne Francuske te brojne promjene vremena.

- Neke od najjačih oluja najvjerojatnije će se dogoditi negdje u južnoj Francuskoj, Španjolskoj ili Portugalu ove zime, upozorio je meteorolog Tyler Roys. Čak i bez olujnih vjetrova, druge dijelove južne Europe čeka vlažna zima.

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

- Čak bi i umjerene količine oborina mogle rezultirati brzim otjecanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle točku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave, upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Europe ostati prosječne. No temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže Roys.

NEPOVOLJNE VREMENSKE PRILIKE

Prognostičari AccuWeathera kažu da će unutarnji dijelovi istočne Europe ove zime imati neočekivano hladni zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stupnjeva ispod normalne obuhvaća područje od središnje Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava diljem Italije i Balkana također će donijeti niz nepovoljnih vremenskih prilika u istočnoj Europi. Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Europe.

Ne predviđa se da će se sjeverna Europa suočiti s nestabilnim vremenom ove zime. Ne očekuju se niti olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vrijeme očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

SNIJEG

Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog zraka stići će diljem sjeverne Europe, osobito Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema Roysu, temperature će tijekom druge polovice zime u sjeverozapadnoj Europi pasti na gotovo normalne i ispod normalne razine.

Povrh prohladnog vjetra s istoka, La Niña će povećati prilike za snijeg u Velikoj Britaniji i Irskoj, kao i na područjima od Francuske do Poljske, posebno kasnije u sezoni.

Prošle zime dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva doživjeli su svoja najsnježnija razdoblja tijekom siječnja i veljače - a prognostičari kažu da bi se to moglo ponoviti i ove zime, prenosi Index.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.