16.1.2023. 7:49
0
"Pred nama je 7 dinamičnih i turbulentnih vremenskih prilika": U BiH danas kiša i snijeg, Sladić najavio mogućnost poplava
Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Kiša je registrovana na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Bjelašnica -4; Sokolac -3; Zenica 0; Ivan Sedlo i Zvornik 3; Tuzla 4; Bugojno, Gradačac, Mostar, Sarajevo i Trebinje 6; Banja Luka, Doboj, Livno i Široki Brijeg 7; Drvar 9; Prijedor i Stolac 10; Bihać 11; Neum i Sanski Most 12°C.

Danas pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Sredinom dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 9°C.

Bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je sedam dinamičnih i turbulentnih vremenskih prilika.

Pred našom zemljom je sedam dana dinamičnih i turbulentnih vremenskih prilika koje će izgledno krajem radne sedmice kulminirati sa padom temperature zraka. No, prije toga slijedi obilje vjetra i kiše koje mogu prouzročiti niz problema u odvijanju svakodnevnih aktivnosti. Savjeti u ovakvim situacijama su općepoznati: pratimo isključivo sva relevantna i jedina zvanična upozorenja nadležnih hidrometeoroloških institucija i civilnih službi.

Razlog ovog naglog pogoršanja vremena leži u produbljenju visinske termobaričke doline sa sjeverozapada Europe, osom od obala Velike Britanije sve prema Đenovskom zaljevu, gdje će se u prizemlju oformiti istoimena duboka ciklona sa nizom manjih centara sa vrijednošću u nižim za oko 30 hPa u odnosu na normalni srednji zračni pritisak (oko 985 hPa), pa govorimo da će ovaj poremećaj biti prilično izražen sa svojim utjecajem.

Od nje će s prednje strane u naše krajeve početi pritjecati sve topliji, ali vlažan te nestabilan zrak s kojim već noćas sa zapada pristiže dosta oblaka nošeni u jakom jugozapadnom visinskom strujanju, čija posljedica je pored razlike u pritiscima između povišenijeg s jugoistoka i sniženog sa sjeverozapada i snažan temperaturni gradijent između jugoistoka i sjeverozapada, naveo je Sladić za N1.

Po srednjim nivoima visine, na oko 3 kilometra iznad podloge, jedan manji ogranak postojeće tzv. atmosferske rijeke se odvaja preko Pirinejskog poluostrva prema Đenovskom zaljevu i prelazi preko naših krajeva sredinom sedmice, kao posljedica reljefnog/orografskog djelovanja koji će biti okidač za formiranje ciklonalnog polja. Kako se naša zemlja narednih dana nalazi na razgraničenju hladne zračne mase sa sjeverozapada i toplije s jugoistoka, mlazna struja prelazi preko Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana tokom utorka, te ponovo jedan manji, ali jači val propagiran sa sjevera Afrike prema Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u četvrtak kao posljedica daljnjeg produbljenja doline i snažne temperaturne razlike. Uzimajući u obzir snažno jugozapadno strujanje, položaj mlazne struje, kao i obilje vlage, ovakve postavke su idealne za intenzivne padavine i vrlo jake vjetrove, pogotovo na jugu i jugozapadu naše zemlje.

Zbog svega ovoga treba očekivati u pojedinim područjima zemlje, prije svega na jugoistoku Bosne (Podrinje), ali i u istočnim, južnim i jugozapadnim područjima Hercegovine sredinom radne sedmice (srijeda-četvrtak) i visoku vjerovatnoću pojave bujičnih poplava. Prema Globalnom sistemu praćenja i prognoziranje poplava (GloFAS), rizici za pojavu bujičnih poplava predstavljeni su kutijastim dijagramima (Box and Whisker plots) usljed intenzivnih padavina najveći su u donjem Podrinju gdje je povratni niz procijenjen na 5 do 20 godina (tj. pretpostavljene su slične razmjere hazarda jednom u 5 do 20 godina), a manjih rizika ima u slivu rijeke Bosne.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.