5.12.2023. 19:56
0
Šta kažu meteorolozi: Stižu nam padavine, a od petka neobična promjena
Danas je širom Bosne i Hercegovine preovladavalo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Padavina nije bilo tokom dana, ali će uskoro uslijediti. Naime, meteorolozi sa stranice BH Meteo objavili su prognozu do kraja sedmice (do 10. decembra).

Kako su naveli meteorolozi, padavine pristižu sa zapada, slijedi njihovo intenziviranje tokom noći na srijedu i postepeno širenje na čitavu zemlju.

Prognozu prenosimo u cijelosti:

- NOĆ NA SRIJEDU (06.12.) - Uz pretežno oblačno vrijeme, padavine sa zapada će postepeno tokom noći zahvaćati sve veći dio naše zemlje. Najkasnije će stići na istok - u jutarnjim satima srijede. Najviše padavina u dijelovima sjeverozapadne, sjeverne, zapadne Bosne i u Hercegovini.

SRIJEDA – Padavine će u jutarnjim i prijepodnevnim satima srijede pristizati u istočne dijelove naše zemlje, gdje će ih ujedno biti i najmanje. Na zapadu zemlje će dolaziti do prestanka padavina u jutarnjim satima srijede, a u srijedu poslijepodne padavine će prestati skoro posvuda. Ostaće jedino lokalno malo padavina u Hercegovini, u nizinama kiša a na planinama snijeg.

Oblik padavina od noći na srijedu do srijede poslijepodne: U nizinama većinom kiša, a na nadmorskim visinama iznad 500 m se očekuje susnježica i snijeg. U Hercegovini susnježica i snijeg na nadmorskim visinama iznad 1000 m. Najniža snježna granica na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne gdje će biti susnježice i snijega u nizinama uz većinom formiranje tanjeg snježnog pokrivača visine između 1 i 5 cm. U višim krajevima lokalno oko 10 cm.

Jutarnja temperatura u srijedu -1 do 3, na jugu do 8°C. Dnevna temperatura između 0 i 5, na jugu do 12°C. Vjetar slab do lokalno umjeren sjevernih smjerova.

ČETVRTAK (07.12.) – Od jutarnjih sati četvrtka lokalno u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne slaba susnježica i snijeg. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, a do smanjenja oblačnosti će doći i na zapadu i sjeverozapadu Bosne pa će i tu biti dužih sunčanih perioda tokom dana. U četvrtak navečer prestanak padavina posvuda i većinom smanjenje oblačnosti.

U četvrtak ujutro moguć mraz na sjeverozapadu i zapadu Bosne pa bi tu temperature bile između -4 i 0°C, u ostatku zemlje između 0 i 3, na jugu do 5°C. Dnevna temperatura između 2 i 7, na jugu do 10°C.

U četvrtak tokom dana povremeno u većem dijelu zemlje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Hercegovini i na zapadu Bosne umjerena do na udare jaka bura.

PETAK (08.12.) i VIKEND (09./10.12.) – Stabilnije vrijeme i pretežno sunčano. Više oblačnosti moguće u subotu u većem dijelu Bosne, dok bi u Hercegovini bilo pretežno sunčano. Od petka moguće da ćemo ući u nešto duži period stabilnog vremena bez padavina.

U petak ujutro moguć mraz u većem dijelu zemlje, danju podjednako toplo kao u četvrtak.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.