19.1.2022. 21:05
0
Zoran Milanović u Dodiku pronašao prijatelja svoje zemlje, Dodik u ratu podržavao bombardiranje Zagreba
Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske prije nekoliko dana izjavio je sljedeće:

 - Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima. Tko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren - rekao je on.

Rekao je i da je Dodik,koji nije okrvavio ruke u ratu, s druge strane "legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u državi Bosni i Hercegovini koju poštujemo i koju ćemo poštivati".

- Ne vidimo da srpska politika radi probleme Hrvatima. Bez Srba u Bosni i Hercegovini mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo. Nekima očito nije (stalo) dovoljno", istaknuo je Milanović, referirajući se na zahtjev predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata i Zagreba za izmjenom izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva i članove Doma naroda.

 

Milanović zaboravlja da je srpska politika itekako pravila probleme Hrvatima. Jedan od takvih “problema” desio se drugog i trećeg maja 1995. kada je vojska takozvane Republike Srpske Krajine kasetnima bombama napala civile u centru Zagreba. Tada su poginuli civili: Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ivan Markulin, Ana Mutevelić i Luka Skračić. Ranjeno je još 205 građana Zagreba, među njima i balerina i glumica Almira Osmanović, te još 18 baletnih umjetnika. Pogođeni su pozorište, gradski park Zrinjevac, aerodrom, dječija bolnica, fakulteti i brojni drugi civilni objekti u centru Zagreba.

 

Napad je naredio Milan Martić, šef pobunjenika u tzv RSK, bijesan zbog poraza njegove paravojske u sukubu sa regularnim trupama Republike Hrvatske u Zapadnoj Slavoniji, u akciji Bljesak. Ne zaustavivši se, Martić je na televizijskom kanalu svoje paradržave pohvalio zločinom. Zbog raketiranja Zagreba i napada na civile, Tribunal u Den Haagu osudio ga je na 35 godina zatvora. Ovaj bivši policajac kaznu izdržava u Estoniji.

 

Martićev partner i istomišljenik u zločinu bio je Radovan Karadžić, nekadašnji sarajevski pjesnik i psihijatar koji se u proljeće 1992. odmetnuo od legalnih vlasti Republike BiH, te sa sebi sličnima formirao vlastitu paradržavu, u početku nazvanu Srpska Republika Bosna i Hercegovina. Nekako neprimjetno, iz naziva ove tvorevine otpast će “Bosna i Hercegovina” i ostati samo “Republika Srpska. Ta paradržavna tvorevina imala je i svoju skupštinu, a u njoj je između ostalih sjedio i mladi političar Milorad Dodik, kao predstavnik umjernije i nešto liberalnije struje. Koliko je Dodik i tada bio umjeren u stavovima svjedoči njegova sljedeća izjava, vezana za napad na Zagreb.

- Ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da trebamo tući Zagreb ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se prenijeti,  to je morao da bude oprezan urednik koji je to pušto. Ako te odgovornosti ne bude danas ovdje i ako mi baš nikoga ne utvrdimo odgovornim danas ovdje bez obzira da li je to urednik TV ili ministar ili predsjednik Vlade ili ostali mi ništa danas nismo uradili osim puke konstatacije - izjavio je ovo Milorad Dodik na skupštini Republike Srpske, 18.maja 1996.

 

Izvor za ovu tvrdnju jeste knjiga historičara Roberta Donie, “Iz Skupštine Republike Srpske 1991 - 1996. Izvodi iz izlaganja poslanika skupštine RS kao dokazni materijal na međunarodnom tribunalu u Hagu, izašlu 2012.  

 

Redakcija portala Source.ba uputit će dopis Uredu Predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića i pitati za njegov stav u vezi izjave  današnjeg Predsjednika Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koju je on dao 1996. i koja se tiče napada na Zagreb i njegove građane.

 

 Sve je ovo dokaz da je u politici sve moguće, pa i to da političar koji je odobravao napad na glavni grad jedne države, postane politički “partner” te iste države. Bilo kako bilo, tim novim političkim prijateljskom nisu zadovoljni, ni u RS -u, ni u Hrvatskoj, gdje je danas grmilo na ovu temu.


"Prvo ću omiljenu tezu Mosta, ne samo vas, nego i vaših kolega, a to je proglasavanje naše većine hrvatsko-srpskom koalicijom. Vi kao najveći ljubiteljica Milanovića šutite kada on partneruje s Dodikom. Tišina. Gromoglasna tišina. Nula, nula, tako već godinu i pol dana. Kao i svi drugi koji su se očitovali prije desetak dana, šute, ništa",odgovorio je u Saboru Premijer Hrvatske Andrej Plenković, replicirajući zastupnici Mosta, Mariji Selak Raspudić.

 

Nisu sjedili mirno ni u Banja Luci.

 

 - Zamjenik predsjednika Partije demokratskog progresa Nenad Vuković oglasio se saopćenjem u kojem navodi da je Republika Srpska pala na niske grane kada je, pod vodstvom SNSD-a i Dodika, kako kaže, dočekala da se saveznici u svijetu broje na prste jedne ruke, a jedan od tih navodnih prijatelja je, ni manje, ni više nego hrvatski predsjednik Zoran Milanović - javljaju agencije.

 

- Iza svega stoji vraćanje usluga za prethodno agitovanje za hrvatske interese, poput Pelješkog mosta. Stoji zalaganje za treći entitet, koji može samo oslabiti poziciju Republike Srpske. I stoji potrebna podrška hrvatskim zahtjevima u vezi s izmjenama Izbornog zakona. Jasno je, nije nama Milanović odjednom postao prijatelj, nego je Dodik bio i ostao agent hrvatskih interesa”, zaključuje Vuković, saopćeno je iz Informativne službe PDP-a.

 

Novinar: Kenan Bešlija

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.