10.2.2022. 14:42
0
Saradnja policije iz FBiH i policije iz RS -a: Dobro je, ali može i bolje
FOTO: Admir Katica, ministar MUP -a KS.
O saradnju MUP -a KS i MUP - RS razgovarali smo sa Admirom Katicom, ministrom unutrašnjih poslova KS.

Kriminal ne poznaje granice, ne samo u BiH, na Balkanu, nego i bilo gdje u svijetu.  Prekršitelji zakona uvijek pronađu način da zaobiđu granične prijelaze, carinike i žičane ograde. To je za njih tek formalnost, čak i kada su u pitanju sigurnosne snage mnogo jačih, organiziranijih i bogatijih zemalja nego što je to siromašna i entitetskim, kantonalnim i etničkim linijama podijeljena BiH. 


Međuntitetski kriminal svakodnevna je pojava, bar kada je u pitanju KS, još od prvih postdaytonskih dana kada su automafijaši iz RS -a počeli krasti automobile sa ulicama Sarajeva. Najstrašniji primjer međunetitetskog kriminala jeste ubistvo dvojice sarajevskih policajaca na Alipašinom polju, u oktobru 2018. Iza ubistva je stajala automafija sa područja Istočnog Sarajeva.


Nije tajna da kriminalne grupe iz oba entiteta imaju jako dobre odnose i da koordiniraju svoje kriminalne aktivnosti, kada su pitanju šverc narkotika, krađa automobila, trgovina ljudima, pljačke banaka i drugi kriminal većih i manjih razmjera. Posljednjih godina izvršioci teških krivičnih djela poput ubistava i teških saobraćajnih nesreća u pravilu bježe u Crnu Goru, preko teritorije RS, gdje im logistiku i mjesta za skrivanje pružaju njihovi kriminalni jataci iz manjeg entiteta. Adel Kabaš, osumnjičeni za ubistvo Mehmeda Ramića pobjegao je u Crnu Goru preko Istočnog Sarajeva. 


Ako u općem sivilu zemlje gdje se niko ne može dogovoriti o bilo kojoj temi, postoji nešto pozitivno, to je solidna i profesionalna saradnja policije iz oba entiteta. Kada je u pitanju Sarajevo, pripadnici MUP  -a KS imaju neometan prolaz do Trnova, dok recimo policajci MUP -a RS, koji seiz Banja Luke vraćaju u svoju bazu u Istočnom Sarajevu bez problema se kreću teritorijom FBiH i Kantona Sarajevo. Postoji i džentlemenski dogovor obje policijke da policajci prilikom potjera za kriminalcima mogu ući nekoliko stotina metara na teritorij drugog entiteta. 


Kriminala ima mnogo sa obje strane entitetske linije, koja kriminalce baš ne nimalo ne dotiče, te su policije prisiljene sarađivati, čak i kada se to njihovim političkim vođama ne dopada. Ta saradnja nije  savršena, i mogla bi biti mnogo bolja, ali je da dobro da je ima, na štetu kriminalaca koje prelazak entitetske granice ne štiti od sile zakone.  O saradnji policija sa obje strane entitetske granice razgovarali smo sa Admirom Katicom, ministrom unutrašnjih poslova KS. 


- Prema informacijama koje sam ja dobio od policijskog komesara, ona se odvija prema profesionalnim uzusima i doprinosi razrješenju krivičnih djela i borbi protiv kriminala na području cijele Bosne i Hercegovine. Prema onome što sam također informiran, brojne policijske aktivnosti na području drugog entiteta, rezultat je saradnje  MUP - a KS i MUP - a RS. Ista takva suradnja je i sa drugim policijskim agencijama u BiH. Ta suradnja se odvija sa odabranim licima u MUP -u RS  i odvije se prema tačno određenim, operativnim policijskim pravilima - kaže ministara Katica. 


I gospodin Katica smatra da saradnja može biti bolja, na svim nivoima pravosudnog sistema. 


- Ja smatram da je potrebna sinergija, prvenstveno sa tužilačkim i pravosudnim organima i tu u svojoj mjesnoj nadležnosti, to je prvenstveno sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Policijska saradnja uvijek može biti bolja, prije svega kada je u pitanju borba protiv suvremenih oblika kriminala, organiziranog kriminala, međunarodnog kriminala, bez takve vrste saradnje ona je nemoguća. Ona je takva da se ona može i dalje unapređivati, ne samo sa ovom policijskom agencijom, nego i sa drugim policijskim agencijama, u BiH, regionu, ali i šire - kaže Katica za Source.ba. 

(Novinar: Kenan Bešlija) 


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.