22.3.2021. 11:55
0
Još koliko napada na novinare do osiguravanja slobode medija?
Vikend za nama obilježio je nemili događaj u susednoj Crnoj Gori i napad na novinara Seada Sadikovića. Kako prenose tamošnji mediji, do fizičkog i verbalnog napada došlo je u Bijelom Polju tokom protesta protiv ,,fašizma i zdravstvenog genocida''.

Ovakav događaj koji je organizovan od strane simpatizera DPS-a, u kojem je zasigurno moglo doći do smrtnog ishoda, na svu sreću nije, probudio je samo sjećanja na niz ovakvih ili sličnih napada koje su doživjeli pripadnici sedme sile. Postavlja se pitanje je li to sloboda medija o kojoj se toliko piše, govori i forsira i je li to način na koji se ona sprovodi?

Ovo nije prvi put da je život ovog bjelopoljskog novinara doveden u opasnost. U aprilu 2018. godine aktivirana je eksplozivna naprava u centru Bijelog Polja ispod automobila koji je bio parkiran ispred kuće novinara Seada Sadikovića. Slučaj, naravno, ni danas nije do kraja rasvjetljen niti je poznat motiv, ali se pretpostavlja da je meta bio upravo Sadiković. 


Do kada će se sloboda medija plaćati na ovakav način? 
U teoriji je ona vrlo jednostavna i izvodljiva, ali praksa nam pokazuje drugačije; primjeri su brojni smrtni ishodi novinara iz devedesetih godina prošlog vijeka, zatim brojni fizički i verbalni napadi koji nakon izvjesnog vremena ne bivaju proučeni i istraženi do kraja. 


Povodom događaja koji je uzdrmao javnost, oglasili su se državnici Crne Gore, među kojima i sam Đukanović, rekavši da ,,nasilje nije znak raspoznavanja evropske i kulturne Crne Gore" i poručio da su "sigurnost i zaštita novinara i bezbijedno okruženje preduslov izgradnje demokratskog društva". Inače, Sadiković je poznat kao izraziti protivnik Đukanovićeve politike.
Na stranu Sadikovića stala je i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa te poručila da je napad na novinara TV Vijesti Seada Sadikovića neprihvatljiv:,,Svi novinari u Crnoj Gori moraju imati mogućnost da obavljaju posao bez straha od nasilja, uznemiravanja i zastrašivanja. To je ključni dio na putu ka EU. Bez izgovora, bez izuzetaka", napisala  je Popa na Tviter nalogu.

Da li će i ovog puta ovo biti samo jedan od događaja koji će otići na spisak nerasvjetljenih napada na novinare ili će vlast zaista preduzeti nešto, ne samo po pitanju ovog napada već generalno o sigurnosti novinara koja je pod znakom pitanja, ostaje da vidimo. 


(Semra Šantić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.