1.5.2016. 8:17
0
Ako bi se ukazala prilika, zaigrao bih ponovo za Bosnu i Hercegovinu
Iako se posljednjih nekoliko dana pisalo da bi Nihad Đedović mogao zaigrati za Bosnu i Hercegovinu, na ovaj povratak će se morati još sačekati.

Dodatne provjere koje su preduzete u Njemačkoj, pokazale su da u ovom momentu ne postoji mogućnost da Đedović dobije dvojno državljanstvo.

Ovaj 26-godišnji bek prošle godine je prihvatio njemačko državljanstvo i morao se odreći našeg, ne znajući da će mu to zatvoriti vrata bh. selekcije (iako se Nihad i dalje vodi kao bh. košarkaš, ne posjeduje pasoš koji se mora predočiti prije svakog zvaničnog međunarodnog susreta).

- Moja želja nikad nije bila sporna, a zaista sam se ponadao da bi ovog puta moglo upaliti i da ću ponovo zaigrati za reprezentaciju. Ovdje su, ipak, još jednom provjerili s vlastima je li moguće dobiti dvojno državljanstvo i dobili su odgovor da nije – izjavio je Đedović za Avaz, koji je prethodno dao dozvolu predstavnicima KSBiH da počnu proceduru za povratak bh. pasoša u slučaju da iz Njemačke dobije pozitivan odgovor.

Nihad je zbog ovoga već propustio Evropsko prvenstvo prošle godine u Francuskoj, dok zbog operacije šake nije mogao igrati ni kvalifikacije 2014. Ipak, kaže da je spreman u budućnosti sačekati i najmanju mogućnost da ponovo obuče dres “Zmajeva”, u kojem je, na seniorskom nivou, debitirao još 2007. godine.

- Ukoliko se pojavi mogućnost da se riješe administrativni problemi, odnosno omogući dobivanje dvojnog državljanstva, bio bih veoma sretan – izjavio je bivši prvotimac sarajevske Bosne, španske Barcelone, turskog Galatasaraja... koji već treću sezonu nosi dres njemačkog Bayerna iz Minhena.

Đedović je ove sezone treći strijelac Bayerna u njemačkom šampionatu, uz prosjek od 23,7 minuta, 11,8 poena, 2,9 skokova i 2,4 asistencije u 24 nastupa.

- Uskoro će početi play-off, a cilj nam je u posljednja dva ligaška kola izboriti drugu startnu poziciju – kaže Đedović, čija ekipa zaostaje za vodećim Bambergom i za drugo mjesto se bori s Oldenburgom.


Anesa Agović

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.