4.12.2017. 10:35
5
“Zaplačem kad god odem kući, svi su zaglavljeni u mjestu”
Jusuf Nurkić spada među sportiste koji gledaju mnogo dalje od terena i ne libe se komentarisati teme pred kojima mnogi zatvaraju oči.

Dvadesettrogodišnji Živiničanin, koji u dresu košarkaša Portland Trainblazersa igra svoju četvrtu i za sada najuspješniju sezonu u američkoj NBA ligi, i daleko od domovine pomno prati zbivanja u Bosni i Hercegovini, piše “Avaz“.

Burne reakcije

Najnovije presude za ratne zločine počinjene u našoj državi, naišle su na burne reakcije u BiH i regionu.

Našeg košarkaškog asa naročito su iritirala i potresla nastojanja pojedinaca, koji bi željeli ne samo da minimizuju nego i da, ako je kako moguće, prebrišu zločine i genocid koji je u periodu od 1992. do 1995. godine počinjen nad Bošnjacima.

Stoga je, kako nam je potvrdio, odlučio da, kao simboličnu podršku žrtvama, u svim narednim utakmicama najjače svjetske košarkaške lige na svojim patikama ima ispisanu poruku “Never forget genocide” (“Ne zaboravite genocid”).

“Već igram u patikama na kojima je napisana ta poruka. U svakoj sljedećoj utakmici bit će isto”, rekao je Nurkić, koji nije želio detaljnije govoriti o ovoj temi, naglasivši da poruka dovoljno govori.


Poruka Jusufa Nurkića na tenisicama – Twitter

Sve isto


Emocije prema svojoj državi Jusuf nije mogao skriti i u nedavnom velikom intervjuu za čuveni američki sportski portal “Sports Illustrated”, koji je Jusufovu karijeru nazvao “putovanjem od anonimnog tinejdžera s Balkana do potencijalnog temelja NBA ekipe”.

“Zaplačem kad god odem kući, jer se ništa ne mijenja i svi su zaglavljeni u mjestu.

Sa 1.000 dolara mjesečno, u Bosni možete sjajno živjeti, sa 10.000, vi ste kralj”, rekao je Nurkić, koji ove sezone blista kao startni centar Portlanda sa prosjekom od 15,1 poena, 7,7 skokova i 2,1 asistencijom po meču.

Sve imam u Portlandu

Nurkiću na kraju sezone, u junu, ističe ugovor s Blazersima, ali on kaže da bi volio ostati u Portlandu, u kojem je našao sve.

“Portland mi je dao sve što sam želio – grad, navijače, saigrače… to zvuči perfektno za mene. Ne želim da se ovo završi, želim biti ovdje”, rekao je popularni Juka.

 

(Admir Oručević)

5
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.