3.10.2018. 18:00
0
Nova pravila u evropskoj košarci: Ispravljena bizarnost tehničke greške
Od ove sezone gledat ćemo neka nova pravila u evropskoj košarci. Vodeći ljudi FIBA-e iz godine u godinu pokušavaju implementirati stvari koje će pomoći atraktivnosti sporta, ali uprkos tome, godinama su imali neka bizarna pravila.

Ipak, ide se u pravom smjeru pa se napokon promijenilo pravilo tehničke greške. Godinama se nakon tehničke greške lopta oduzimala ekipi čiji je igrač ili trener skrivio tehničku zbog prigovora ili neke druge nepravilnosti, a od ove sezone takva praksa se neće izvoditi. Sada će lopta ostati u posjedu momčadi čija je ekipa dobila tehničku, nešto što se decenijama izvodi u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, NBA ligi. 

Još jedno primjenjivanje tehničke greške došlo je na snagu u posljednje dvije minute utakmice ili produžetka. Ako odbrambeni igrač prelazi aut-liniju u spriječavanju izvođenja lopte, automatski će dobiti tehničku.

Došlo je do još nekih promjena što se tiče posljednje dvije minute utakmice. Trener će poslije timeouta moći birati želi li da njegova ekipa izvodi loptu na svojoj ili protivničkoj polovici, što će naravno diktirati rezultat. Također, lopta će se nakon nesportskih grešaka ili isključenja uvijek izvoditi s 14 sekundi preostalih na satu za napad.  

Euroliga je kao najatraktivniju promjenu izdvojila mogućnost dodavanja igrača samom sebi od table na "alley-oop." Prije bi se uvijek dosudili koraci u tom slučaju. Euroliga se nada kako će zbog toga do izražaja doći kreativnost igrača, a iako u Europi atleticizam igrača nije na istom nivou kao u NBA ligi, tamo smo godinama viđali atraktivne poteze i zakucavanja zbog toga što je igračima dozvoljeno učiniti tako nešto.

Na kraju, još jedno pravilo koje treba spomenuti je prekršaj u napadu. Prema novome, napad će nakon ofanzivnog prekršaja početi s 14 sekundi, umjesto 24 koliko je bilo prije, ako se lopta izvodi u protivničkoj polovici terena. Napad će trajati 14 sekundi i nakon svakog nesportskog prekršaja, prenosi Index.

(Amila Alijagić)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.