25.8.2023. 13:03
0
Žene u bh. sportu: ''Danas su uslovi mnogo bolji nego u periodu kada sam bila profesionalna košarkašica''
Bosna i Hercegovina je, možemo slobodno kazati, zemlja s bogatom sportskom tradicijom, a koja i danas ima dosta toga da ponudi na domaćoj i svjetskoj sceni. Ipak, poznata i nepoznata sputavanja i prepreke su dovele do nemogućnosti iskazivanja sportskih vrijednosti u potpunom kapacitetu, što je ujedno utjecalo i na krajnje reultate naših sportista i sportiskinja.

Poredeći žene u bh. sportu u odnosu na muškarce, evidentno je da vlada veća zainteresovanost, ali i medijska popraćenost  sportista nego sportiskinja. To može biti jedan od razloga manje popularnosti žena u odnosu na muškarce u svijetu sporta.  Posmatrajući žene na bh. sportskoj sceni, svjedoci smo dosta kvalitetnih sportiskinja, koje su, uglavnom, zahvaljujući individualnim naporima, bez neke značajne podrške uspjele ostvariti odlične rezultate i probiti se na svjetsku scenu. Shodno tome, možemo govoriti o uspjesima naše mlade plivačice Lane Pudar, koja je uprkos neadekvatnim uslovima za treniranje, ostvarila sjajne rezultate. Zatim, naša najbolja skijašica Almedina Muzaferija također je vlastitim naporima uspjela ostvariti zapažene rezultate i ući u hisotriju bh. skijanja. Tek nakon ovih rezultata njihova popularnost je povećana, a samim tim i podrška. 

Međutim, stičemo dojam, barem što se košarke tiče, da su uslovi za treniranje bolji danas nego prije, ali opet to nije presudni faktor za konačne rezultate. Na ovu temu, za Source.ba, je govorila Razija Mujanović, naša proslavljena košarkašica.

‘’Danas su uslovi mnogo bolji nego u periodu kada sam bila profesionalna košarkašica. Međutim, bolji uslovi ne znače nužno bolje rezultate, ali veće zalaganje i profesionalni odnos zapravo donose bolje rezultate’’, kazala je Mujanović.

Evidentno je da su promjene u svijetu bh. sporta od ključnog značaja, a povodom toga je kazala: ‘’Da bi došlo do promjene potrebno je edukovati trenere i osigurati bolji rad sa mlađim generacijama’’.

Kako potaknuti vlast da više pažnje posvete generalno sportskim uslovima, pogotovo kada je riječ o ženama u bh. sportu, u ovom slučaju košarci, Razija je istakla: ‘’Mislim da ih možemo potaknuti boljim rezultatima gdje će državni čelnici shvatiti da treba više uložiti u sport. Većim ulaganjima doći će i bolji rezltati koji će rezultirati osvajanjem medalja, a to je najbolji način promocije zemlje u svijetu'', zaključila je Mujanović.

(Mubina I.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.