24.2.2017. 11:06
0
Rižoto s plodovima mora
Iako se u restoranima ubraja u topla predjela rižoto u kućnoj varijanti je itekako glavno jelo, a današnji recept će najviše obradovati ljubitelje morskih plodova.
Sastojci:

300 g prase
4 kašike maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
300 g skuhane riže
50 ml bijelog vina
1 kokošiji temeljac ili kocka za supu
40 g naribanog parmezana
150 g očišćenih dagnji
300 g očišćenih repova kozica
so
biber
kurkuma

Nekada prije niste bili u mogućnosti kupiti rižu koja se isključivo koristi za pravljenje rižota, pa su ona ispadala često gnjecava, „nerazabrana“, pa i neugledna. Srećom, danas u skoro svakom većem marketu možete pronaći rižu koja će se odlično uklopiti u današnji recept. Najbolje je koristiti rižu okruglog zrna, a najpoznatija vrsta riže koja se koristi za ovo jelo je „arborio”. Na većini pakovanja piše koliko ćete koristiti vode i koliko dugo treba kuhati rižu, a ako ne piše onda je najbolje staviti dvije mjere vode na jednu mjeru riže i kuhati 15-20 minuta u poklopljenoj šerpi bez miješanja.

Dok vam se kuha riža možete pripremiti prasu tako što ćete je narezati na sitne kolutiće i dinstati zajedno s bijelim lukom na maslinovom ulju dok ne omekša. Zatim dodajte kuhanu rižu, bijelo vino te biber i so. Sve podlijte pilećim temeljcem koji možete napraviti sami, ili jednostavno koristiti gotove. Po želji umjesto pilećeg, možete koristiti i povrtni, ili riblji temeljac. Kada riža upije skoro svu tekućinu dodajte narendani parmezan koji će vaš rižoto učiniti kremastim.

Za pripremu morskih plodova bilo bi poželjno koristiti svježe namirnice, ali lijepo to na kraju ispadne i sa smrznutim proizvodima koje je mnogo lakše kupiti. Dakle, zagrijte maslinovo ulje pa prvo dodajte dagnje, a potom i repove kozica. Posolite, pobiberite i dodajte kurkumu. Naravno, ako ste ljubitelj začina možete još dodati i svježi peršun, ili timijan.

Kada ispari tečnost morski plodovi su gotovi i možete ih pomiješati sa rižotom, ili ih poslužiti kao što smo uradili u videu. Kako god učinili, sigurni smo da nećete pogriješiti.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.