20.3.2017. 10:35
0
Zapečena punjena pileća prsa u sosu od šampinjona
Piletina je vrlo zahvalna namirnica s kojom možete napraviti brojna različita jela i da svako od njih bude i posebno, i ukusno. Za današnji recept je potrebno malo više truda, ali isplati se zbog krajnjeg rezultata.
Sastojci:

Par pilećih prsa
100 g suhog mesa
100 g sira u listićima
100 g rendanog žutog sira 
100 g šampinjona
1 manja glavica luka
200 ml vrhnja za kuhanje
1 dcl bijelog vina
1 kašika brašna
svježi peršun
majčina dušica
mješavina začina
biber
so

Pileća prsa presijecite uzdužno kako biste dobili dvije identične šnicle. Lagano ih istucajte čekićem za meso, pa ih posolite i pobiberite. Zatim dodajte tanko narezano suho meso i listiće sira, pa ih pažljivo urolajte u piletinu. Prije pečenja meso učvrstite čačkalicama, pa ga uvaljajte u brašno i pecite na vrelom ulju po 5 minuta sa svake strane. Kada piletina porumeni, izvadite je iz tave i stavite u vatrostalnu zdjelu, ili tepsiju u kojoj će se kasnije peći.

Za to vrijeme u istoj tavi popržite luk i gljive. Poslije par minuta dodajte kašiku brašna, dobro promiješajte, pa sve zalijte vrhnjem za kuhanje i pospite peršunom, majčinom dušicom i mješavinom začina. Kada se sos počne zgušnjavati dodajte vino, biber i so, i pustite da se krčka dok se umak ponovo ne zgusne. 

Ovim ukusnim sosom prelijte piletinu i preko svega narendajte žutog sira (gouda, edamer, ementaler, itd.). Iako bi se ovo jelo već ovakvo moglo konzumirati, slijedi završni potez koji će od njega napraviti specijalitet. Dakle, sve ide u zagrijanu rernu na 180º stepeni i peče se 20 minuta. Ne trebamo vam previše objašnjavati kakvu eksploziju okusa dobijete nakon toga. I ne zaboravite prije serviranja odstraniti čakalice. Prijatno!
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.