26.5.2017. 9:59
0
Gratinirani krompir s mladim lukom
Pošto je sezona mladog luka, opet smo se odlučili za jelo u kojem je ovo divno povrće jedan od glavnih sastojaka. U kombinaciji sa krompirom, pavlakom i jajima dobijemo ozbiljno glavno jelo, a za one zahtjevnije ovo može biti super prilog uz neki komad mesa, ili pečenu ribu.
Sastojci:

1 kg kuhanog krompira
4 mlada luka
1 kašika mješavine začina
1 kašičica bibera
1 kašika ulja
Sok ½ limuna
3 jaja
300 ml vrhnja za kuhanje
100 ml pavlake

Ogulite krompir i isjecite ga na kocke veličine zalogaja, pa ga kuhajte dok ne omekša. U skuhan krompir dodajte nasjeckan mladi luk, začinite i sve dobro izmiješajte, pa poslažite u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju.

Zatim, umutite jaja, pavlaku i vrhnje, pa zalijte krompir i luk. Tepsija ide u rernu na 200 stepeni, a trebalo bi da sve bude gotovo za 50 minuta. U zavisnosti od dubine tepsije, kao i jačine rerne, vrijeme pečenja može biti i kraće.

Ovo proljetno jelo možete dodatno obogatiti i narendanim žutim sirom, kojeg dodate pred kraj pečenja.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.