Da, možda ćete se malo namučiti dok je budete pravili, ali kad sjednete jesti ovu pogaču, vidjet ćete da se trud itekako isplatio.
Sastojci:
650 g brašna
150 ml toplog mlijeka
150 ml tople vode
1 kocka svježeg kvasca / ili 2 kesice suhog kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
50 ml ulja
3 jaja
100 ml ulja za premazivanje
100 g istopljenog putera za premazivanje
250 g mladog sira (ili sira po želji)
sjemenke za ukrašavanje pogače
Za pravljenje ove pogače potrebno je malo više vremena, pa je najbolje da je pravite kada niste u žurbi, kako biste se u potpunosti posvetili receptu.
U posebnoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko i vodu, pa umutite kvasac. U istu smjesu, potom, dodajte ulje, jaja i so i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Zatim, sve pomiješajte sa brašnom i umjesite glatko tijesto.
Kada vam se tijesto počne odvajati od zdjele, podijelite ga na tri kugle, pazeći da budu različite veličine (manja, srednja i veća). Kugle tijesta pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 10 minuta, kako bi tijesto nadošlo.
Za to vrijeme pripremite nadjev od mladog sir (ili sira kojeg više volite, pazeći da bude bijeli sir) i jednog bjelanceta. Ovu smjesu možete malo posoliti i pobiberiti. Također, pripremite i smjesu za premazivanje pogače od rastopljenog putera i ulja.
Zatim, na papiru za pečenje razvaljajte najveću kuglu tijesta na debljinu od par milimetara i malo veću od tepsije, odnosno kalupa u kojem ćete peći pogaču. Razvaljano tijesto premažite smjesom od putera i ulja. Nakon toga, razvaljajte i srednju kuglu tijesta na istu debljinu, premažite je puterom i uljem, pa je stavite na prethodno razvaljano tijesto. Na kraju, učinite isto i sa najmanjom kuglom tijesta i položite je po vrhu.
Ovako postavljene kore od tijesta rasijecite na osam dijelova, kao tortu. Po krajevima svih isiječenih dijelova stavite nadjev od sira, pa ih pažljivo motajte prema unutrašnjosti pogače. Potrebno je krenuti od najmanje kora tijesta, a završiti sa uvijanjem najveće kore. Na kraju bi trebalo da dobijete zapravo male kiflice, koje će biti posložene u krug, i podsjećat će na cvijet.
Ovako spremljenu pogaču prebacite u tepsiju ili kalup i ponovo ostavite da tijesto malo nadođe. Pred samo pečenje, pogaču premažite smjesom napravljenom od žumanca i mlijeka i pospite sjemenkama po želji (susam, lan, kim i sl.).
Pogaču u cvijetu pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok ne porumeni. Žarko Marić je koristio
Tefal kalup za torte i dobio je savršeno pečenu pogaču. Odlična je za nedjeljni doručak, a poslužiti je možete uz bijelu kafu ili čaj.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.