Kad se umorite od klasičnih recepata za pripremu tjestenine, dobro će vam doći ovaj koji je pripremio Žarko Marić. Tu su makaroni, tu je meso, paradajz sos, sir i sve na kraju završi u rerni... Vrh!
Sastojci:
500 g faširanog mesa
1 glavica luka
2 češnja bijelog luka
1 kašika koncentrata paradajza
250 ml sosa od paradajza
1 goveđa kocka za supu
400 g makarona
2 jaja
250 g pavlake
200 ml mlijeka
150 g narendanog žutog sira (edamer, gouda, chedar i sl.)
parmezan
origano
so
biber
Mada je varijanta zapečenih makarona sa sirom puno popularnija, mišljenja smo da je verzija sa mesom puno ukusnija. Dakle, za početak skuhajte makarone al dente i ostavite ih sa strane.
U tavi zagrijte ulje, pa na njemu propržite sitno nasjeckane luk i bijeli luk. Kad omekšaju, dodajte meso i dinstajte ga oko 5 minuta. Dodajte kocku za supu i začine, pa na kraju koncentrat paradajza i sve zalijte sa paradajz sosom. Pustite sos da se krčka oko 10 minuta.
Skuhane makarone dobro izmiješajte sa sosom, pa ih izlijte u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Žarko je dobio odlične rezultate koristeći
Tefal proizvode.
U posebnoj zdjeli pomiješajte jaja, pavlaku i mlijeko, te prema želji posolite i pobiberite, pa prelijte preko makarona. Na kraju preko svega izrendajte žuti sir po želji i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Vaši mekani, sočni i preukusni makaroni biće gotovi za dvadesetak minuta. Prije serviranja makarone možete dodatno posuti parmezanom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.