11.10.2017. 10:12
0
Orahnjača sa rogačem
Pustite sebi neki dobar film i „mezite“ toplu štrudlu koju ste sami napravili uz šolju mlijeka, čaja ili bijele kafe. Ovo je recept za pravu uživanciju.
Sastojci:

tijesto:
500 g oštrog brašna
200 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
1 kašika šećera
2 jaja
4 kašike ulja
4 kašike pavlake
prstohvat soli
1 limun

nadjev:
500 g mljevenih oraha
200 g mljevenog rogača
10 kašika šećera
1 kašika vanilinog šećera
200 ml mlijeka

Kako je tijesta za štrudle bolje raditi sa svježim kvascem, onda prije pripreme probajte nabaviti ovaj sastojak. Naravno, ako ga ne pronađete, možete koristiti i suhi kvasac, koji nije potrebno miješati sa mlijekom i šećerom, već ga dodajte odmah u brašno.

Ipak, ako radite sa svježim kvascem najprije ga pomiješajte sa toplim mlijekom, malo brašna i šećera i ostavite na toplom da počne „djelovati“.

Za to vrijeme u većoj i dubljoj zdjeli pomiješajte jaja, ulje i pavlaku, pa dodajite brašno. Kada dobijete tzv. izrađen kvasac dodajte ga brašnu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. U tijesto postepeno dodajite mlijeko pazeći da ne postane premekano. Na kraju, tijesto pokrijte prozirnom folijom, ili krpom, pa ostavite na toplom da „nadolazi“ oko sat vremena. Ako vam se ne žuri sa pravljenjem štrudle, tijesto možete i premjesiti, pa ga ostaviti još da „nadolazi“.

Dok tijesto raste, pripremite nadjev za vašu orahnjaču. Pomiješajte mljevene orahe, rogač i šećer, te sve prelijte mlijekom. Pazite da vam nadjev ne bude previše tečan, pa postepeno dodajite mlijeko. Kuhanje je zanimljivije kada to ne radite sami, a Žarku Mariću je društvo pravio i pomagao Tefal.

Poslije sat vremena, tijesto bi trebalo da se udvostručilo, pa ga slobodno možete podijeliti na dva jednaka dijela. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 1 cm u oblik pravougaonika, pa ga premažite uljem, ili rastopljenim puterom. Zatim, po tijestu razlijte nadjev, pazeći da količina nadjeva ne bude deblja od tijesta. Nakon toga pristupite rolanju tijesta. Umotane štrudle prebacite u nauljenu tepsiju i pecite na 190 stepeni oko 50 minuta, odnosno dok tijesto štrudle ne porumeni. Nakon što je izvadite iz rerne orahnjaču pospite šećerom u prahu i režite je kad se malo ohladi.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.