Neke torte je zaista lako napraviti, ali postoje i one koje su pravi mali izazov za ljubitelje slastica. Recept za Bavarsku himber tortu jeste složeniji, ali je i nagrada, po završenom poslu, puno slađa.
Sastojci:
biskvit:
7 bjelanaca
150 g šećera
140 g badema
60 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 ml ulja
krema od vanilije:
7 žumanaca
125 g šećera
500 ml mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
10 g mljevene želatine pomiješane s vodom
100 g bijele čokolade
400 ml vrhnja za šlag
krema od malina:
50 ml vode
100 g šećera
450 g malina
6 g mljevene želatine
Poput većine recepata za torte i ovu počnite praviti od biskvita. Mikserom utucite bjelanca, pa kad dobijete čvrst snijeg postepeno dodajte šećer. Brašno pomiješajte sa fino mljevenim bademima i praškom za pecivo, te ga lagano umiješajte u šlag od bjelanaca. Na kraju u smjesu dodajte ulje, ali ne naglo, već lagano sipajte dok miksate. Smjesu za biskvit izlijte u tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 20 minuta. Bitno je da prilikom pečenje biskvita vrata od rerne nikako ne otvarate.
Dok se biskvit peče, pripremite kremu od vanilije. Izmiksajte žumanca i šećer dok ne dobijete finu glatku kremu. Puding od vanilije pripremite prema uputstvu na vrećici, ali ga nemojte skuhati do kraja, već ga polugotovog dodajte u kremu od žumanaca. Izmiksanu kremu ponovo vratite na šporet i pazite dobro da smjesa ne počne ključati. Kada krema postane svilenkasta i gusta skinite je s vatre, pa dodajte želatinu koju ste ranije namočili u vodi. Kratko izmiksajte, pa dok je krema još topla dodajte kockice bijele čokolade i nastavite miješati dok se želatina i čokolada u potpunosti ne rastope. Kremu ostavite da se hladi, a u posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag u čvrsti snijeg. U ohlađenu kremu lagano umiješajte šlag i time ste završili jednu kremu. Za pripremu ove torte neophodan vam je pravi pomoćnik, a Žarko Marić je imao veliku pomoć
Tefala. Od mućenja bjelanaca, šlaga, pripreme smjesa za kolače, pa do miješenja tijesta…
Tefal Powermix pruža nebrojene mogućnosti za pečenje!
U većoj šerpi zagrijte vodu i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne istopi, a potom dodajte maline (ako niste u mogućnosti nabaviti svježe, poslužite će i smrznute). Maline kuhajte oko 5 minuta, pa ih ispasirajte kroz cjedilo. U toplu kašu od malina umiješajte želatinu koju ste prethodno pomiješali s vodom i dobili ste i drugu kremu.
Ispečeni biskvit podijelite na dva jednaka dijela, pa počnite slagati vašu slatku ljepoticu. Na biskvit najprije stavite kremu od malina, a preko nje izlijte kremu od vanilije. Potom, stavite drugu polovicu biskvita, premažite je kremom od malina i na kraju završite sa kremom od vanilije. Tortu dodatno možete ukrasiti sa plodovima maline koje možete poslagati po vrhu. Kao i mnoge druge torte i ova zahtjeva hlađenje, pa je ostavite oko sat vremena u frižider prije konzumiranja. U slast!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.