Kada u prhko tijesto zamotate povrće i sir, rezultat je, pogađate, savršen. Upravo je takva francuska pita od patlidžana i sušenog paradajza koju je pripremio Žarko Marić.
Sastojci:
tijesto:
250 gr brašna
125 gr putera
ruzmarin
1 jaje
prstohvat soli
ostaviti u frižider oko 1 sat
punjenje:
1 veći patlidžan
1 teglica sušenog paradajza
150 g sira gorgonzole
so
biber
Prhko tijesto napravite od brašna, putera i jaja. Zbog arome i ukusa, blago posolite i dodajte jednu kašiku ruzmarina. Tijesto mijesite dok ne postane glatko, a potom ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider na hlađenje oko sat vremena.
Veći patlidžan, ili dva manja, isijecite na kolutove debljine oko 1 cm. Posolite ih i ostavite 10 minuta da otpuste tečnost i gorčinu. Zatim ih dobro posušite pa kratko izgrilujte sa obje strane. Sušeni paradajz isjeckajte na manje komade.
Tijesto poslije hlađenja razvaljajte na pobrašnjenjoj površini tako da bude malo veće od tepsije, ili kalupa za pečenje, u kojem ćete složiti pitu.
Po dnu tijesta poredajte kolutove patlidžana, a potom po njima komadiće paradajza. Na kraju, po svemu rasporedite komadiće gorgonzole, te krajeve tijesta navucite prema srediti i blago pritisnite prema povrću i siru. Pitu stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. I ovoga puta Žarko je imao veliku pomoć u kuhinji od svog prijatelja
Tefala.
Ovo jelo puno okusa možete poslužiti uz čašu vina, ili neki kiseli mliječni napitak (jogurt, kefir, ayran).
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.