Legenda kaže da kraljevi ako zatraže, mogu dobiti i ptičijeg mlijeka. Stoga kombinaciju vrhunskih namirnica u ovoj salati nismo mogli nazvati drugačije, nego kraljevska!
Sastojci:
100 g dimljenog lososa
100 g mješavine salata
50 g marinirane artičoke
10 kuhanih jaja japanskih prepelica
svježa majčina dušica
dresing:
1 kašika senfa
2 kašike djevičanskog maslinovog ulja
1 kašika acetto balsamica
sok ½ limuna
so
biber
Pošto najviše posla u pripremi ove salate ima oko prepeličijih jaja, onda je najbolje da krenete od njihovog kuhanja. Jaja stavite u hladnu vodu i kuhajte oko 10 minuta. Skuhana jaja prebacite u zdjelu sa ledenom vodom i ostavite ih nekoliko minuta. To bi vam trebalo olakšati proces guljenja ljuske.
U većoj dubljoj zdjeli pomiješajte što više različitih salata (zelena salata, radić, rukola, matovilac), pa dodajte komadiće marinirane artičoke koje možete nabaviti u bolje snabdijevenim marketima.
File dimljenog lososa iskidajte na zalogaje, a kuhana jaja isijecite na pola, pa sve dodajte u salatu. Sve bogato pospite svježom majčinom dušicom, te pripremite dresing.
U manjoj zdjeli dobro izmiješajte senf, maslinovo ulje (što kvalitetnije), acetto balsamico, sok limuna, te so i biber, pa dresing prelijte preko salate. Salatu blago izmiješajte i servirajte uz tost ili prepečeni hljeb.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.