Kad zapečemo tjesteninu, jelu damo neku novu dimenziju zbog kojeg ono postaje gastro užitak. Okusite brokulu na malo drugačiji način.
Sastojci:
500 g tjestenine po želji
400 g brokule
1 glavica luka
3-4 češnja bijelog luka
maslinovo ulje
biber
so
origano
200 ml vrhnja za kuhanje
150 g goude
bešamel:
ulje
4 kašike brašna
600 ml mlijeka
mješavina začina
muškatni oraščić
biber
Za početak skuhajte brokulu. Dovoljno je oko 5 minuta. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitnije nasjeckan luk i kratko ga prepržite. Zatim, dodajte skuhanu i ocijeđenu brokulu, te sitno nasjeckan bijeli luk. Pobiberite, posolite, te kratko prodinstajte i sklonite s vatre.
U posebnoj šerpi zagrijte ulje, pa dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. U to polako ulijevajte mlijeko neprestano miješajući i kuhajte dok se bešamel ne zgusne. Pred kraj dodajte mješavinu začina, muškatni oraščić i biber.
Nakon toga, u bešamel umiješajte najprije izdinstano povrće, te skuhanu tjesteninu. Možete koristiti koju god želite (makaroni, fussili, penne i sl.), ali je bitno da je skuhate al dente, odnosno onako kako piše na pakovanju. Dodajte, potom, vrhnje za kuhanje i origano i sve dobro izmiješajte, pa izlijte u dublju tepsiju. Preko tjestenine posložite deblje listove goude, ili nekog drugog tvrdog žutog sira i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni.
Broccoli pasta je gotova za dvadesetak minuta, a prije nego je počnete vaditi iz tepsije ostavite je oko 10 minuta da se prohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.