Malo drugačija meza za goste, ili simpatična grickalica uz neki film, mogao bi biti u najkraćem opis za punjene hrskave kornetiće...
Sastojci:
250 g lisnatog tijesta
ulje za premazivanje
1 jaje
alu folija za kornetiće
nadjev:
1 mrkva
150 g brokule
150 g pavlake
svježi peršun
biber
mješavina začina
so
Uz malo truda i domišljatosti iznenadite goste s malo drugačijom mezom. Za početak napravite kornetiće od alu folije. Uzmite, dakle, veći komad folije, pa ga prepolovite, a, potom, ga još jednom prepolovite. Učinite to dok ne dobijete manji čvrsti dio folije od kojeg ćete napraviti trokut od folije i zamotati u oblik korneta. Ove kornetiće poslije upotrebe nemojte bacati, jer ih možete ponovo iskoristiti, pa sljedeći put ih ne morate iznova praviti.
Kada ste napravili kornetiće od folije, na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato tijesto na što tanje. Zatim, tijesto presijecite na četiri jednaka djela, pa svaki dio isijecite na rezance. Kornetiće od folije premažite uljem, pa na njih omotajte tijesto u spiralu kako biste dobili i kornetiće od tijesta. Tijesto premažite razmućenim jajetom, pa kornetiće pecite na 180 stepeni dok ne porumene.
Dok se kornetići peku, pripremite nadjev. Skuhajte mrkvu i brokulu, pa ih ustinite u sjeckalici. Našim kuharima je u tome pomogao
Tefal! Usitnjeno povrće pomiješajte sa pavlakom, pa ga posolite, pobiberite, po želji dodajte mješavinu začina i sitno nasjeckani svježi peršun. Sve dobro izmiješajte, pa sa ovim nadjevom punite ispečene kornetiće. Naravno, ovaj nadjev možete zamijeniti i nekim drugim koji ćete napraviti od sastojaka koje volite.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.