Kesten ili maron neki nazivaju još i „žirom bogova“, pa ne čudi da je ova namirnica na cijeni. Zbog njegovog karakterističnog okusa i mirisa, ovaj kolač će vas oduševiti.
Sastojci:
biskvit:
5 jaja
100 g šećera
2 vanilin šećera
sok 1 naranče
korica 1 naranče
100 g čokolade za kuhanje
120 g oštrog brašna
½ kesice praška za pecivo
100 g lješnjaka
fil:
500 g kesten pirea
1 kašika ruma
korica 1 naranče
350 ml vrhnja za šlag
1 kesica mljevene želatine
glazura:
50 g putera
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike vode
Tefal neprestano misli na naše kuhare, pa ih je ovaj put obradovao sa novim aparatom i to
Tefal Masterchef Gourmet QB505G koji vam omogućava da svakodnevno i jednostavno pripremite kolače i poslastice.
Dakle, najprije napravite biskvit. Bjelanca izmiksajte u čvrst snijeg i ostavite sa strane. Zatim, izmiksajte žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodajte sok i koricu naranče, a potom i rastopljenu čokoladu za kuhanje. Na kraju dodajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Lješnjake kratko prepržite, pa sameljite, te dodajte u smjesu. Nakon toga umiješajte u sve umiješajte snijeg od bjelanaca, pa smjesu izlijte u kalup za pečenje. Biskvit pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.
Kremu od kestena napravite od kesten pirea kojeg možete lako nabaviti u hipermarketima. Pomiješajte ga s rumom, koricom naranče i vrhnojm za šlag, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu. Na kraju dodajte želatinu u prahu i nastavite miksati.
Biskvit ohladite, pa ga podijelite na dva jednaka dijela. Oba biskvita prelijte sa malo narančinog soka. Kremu od kestena ravnomjerno rasporedite na jedan biskvit, a drugi stavite preko kreme, pa pripremite glazuru.
U šerpici otopite puter i čokoladu za kuhanje sa malo vode i krčkajte dok ne dobijete glatku glazuru. Sa ovom glazurom prelijte kolač i ostavite ga da se hladi najmanje dva sata u frižideru.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.