12.4.2019. 14:56
1
Prhka pita sa grožđem
„Na prhkom tijestu u kremi od vanilije grožđe je našlo svoj smiraj...“ Ovo je stih pjesnika koji je uživao u svakom zalogaju naše pite!
Sastojci:
tijesto:
220 g brašna
100 g šećera 
1 vrećica praška za pecivo 
100 g putera 
1 jaje 

fil:
500 ml mlijeka
1 vrećica pudinga od vanilije 
40 g šećera 
2 jaja
100 g grožđa
šećer za posipanje

Krenite od pripreme tijesta. Brašno pomiješajte sa šećerom i praškom za pecivo, pa umijesite kockice putera koji treba da bude hladan. Mijesite tijesto dok ne dobijete grudvice. Tada dodajte jaje i umijesite glatko tijesto.

Jednu trećinu tijesta odvojite, a ostatak tijesta rukama utisnite po dnu tepsije ili kalupa za pečenje. Tijesto, potom, na nekoliko mjesta izbodite viljuškom i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 minuta.

Dok se tijesto peče napravite fil. Zagrijte mlijeko, a u posebnoj zdjelici pomiješajte puding od vanilije sa šećerom i malo mlijeka. Kada mlijeko skoro proključa, umiješajte smjesu za puding i kuhajte onoliko dugo koliko piše na uputstvu za pripremu. Gotov puding ostavite da se malo ohladi, pa u njega umiješajte 2 jaja. 

Ostatak tijesta rasporedite po rubovima kalupa, odnosno tepsije, kao da napravite zid oko kolača, pa u to izlijte kremu od vanilije. Po kremi poredajte grozdove grožđa i vratite sve u rernu i pecite još pola sata ili do trenutka kada krema lijepo porumeni. Pitu dobro ohladite, pa je poslužite uz kafu ili čaj. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.