Istina, na pizzu možete staviti šta god vam padne na pamet, ali treba znati napraviti pravu kombinaciju. Gorgonzola, bijeli luk i lješnjaci su hit ovog ljeta!
Sastojci:
tijesto:
200 g brašna
2 kašičice instant kvasca
200 ml mlake vode
1 kašika šećera
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika origana
1 kašičica majčine dušice
so
nadjev:
200 g gorgonzole
3 glavice bijelog luka
100 g lješnjaka
Najprije napravite tijesto. Pomiješajte kvasac, šećer i mlaku vodu, pa ostavite desetak minuta da kvasac odreaguje.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, maslinovo ulje i začine, pa u sve dodajte nadošli kvasac. Ako vam je presuho tijesto, slobodno dodajte malo vode. Ili ako je rijetko dodajte još brašna. Kada umijesite glatko tijesto, ostavite ga nadolazi oko pola sata.
Dok tijesto nadolazi, pripremite nadjev, odnosno bijeli luk koji je ključan za okus pizze. Češnjeve bijelog luka isijecite na listiće, pa ih pomiješajte sa izmrvljenom gorgonzolom.
Nadošlo tijesto rukama istanjite u tepsiji, pa ga premažite mješavinom maslinovog ulja i začinskog bilja po želji (origano, bosiljak, timijan, majčina dušica i sl.). Po tijestu, ravnomjerno rasporedite sir i bijeli luk, pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta.
Lješnjake narežite ugrubo, pa ih nakon 20 minuta pospite po pizzi i vratite u rernu na još 5-10 minuta. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.