O lanenoj pizzi ćete pričati danima nakon što je probate, pa ćete je morati napraviti ponovo kako biste se još jednom uvjerili da prvi put nije bio san.
Sastojci:
tijesto:
500 g brašna
100 g lanenog brašna
7 g instant kvasca
voda
so
umak:
400 g pelat paradajza
20 ml ulja
1 kašika šećera
prstohvat soli
origano
bosiljak
150 g gouda sir
150 g juneća kobasica
chili sjemenke
kukuruzno brašno
Pomiješajte pšenično brašno sa lanenin brašnom, solju i instant kvascem. Najlakše vam je to učiniti u
Tefal Gourmet Masterchefu.
Zatim, postepeno dodajite toplu vodu i umijesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto, potom, podijelite u jednake loptice veličine dlana, pokrijte ih krpom, ili plastičnom folijom i ostavite da nadođu.
Za to vrijeme pripremite paradajz umak. U pelat paradajz dodajte origano, bosiljak, šećer i so po želji, te ulje, pa sve izmiješajte štapnim mikserom. Goudu narednajte, a kobasice izrežite na jednake kolutiće.
Kuglice tijesta razvaljajte na radnoj površini po kojoj ste posuli kukuruzno brašno na veličinu tepsije ili kalupa u kojem ćete peći pizzu. Razvaljano tijesto bogato premažite paradajz umakom, pa po njemu rasporedite narendanu goudu. Na kraju dodajte kolutiće kobasice, sve pospite sa sušenim chili sjemenkama i pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 10 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.