Za neka jela je jednostavno potrebno vrijeme da ispadnu dobro. Na primjer, ova janjeća plećka traži tri sata “sunčanja” u rerni, ali nakon toga ostaje vam samo da uživate u sočnim mesnim zalogajima.
Sastojci:
1,5 kg janjetine (plećka, rebra, leđa)
so
biber
prilog:
½ ljubičastog luka
par feferona
½ svježeg paradajza
so
biber
Meso dobro nasolite i pobiberite, pa rukama što bolje utrljajte. Na pojedinim mjestima, posebno oko rebara, napravite male rezove kako biste kasnije lakše isjekli meso. Zamotajte ga najprije u papir za pečenje, a potom i u alu foliju. Sve ubacite u rernu, namjestite temperaturu na 170 stepeni i pustite da se peče oko 3 sata. Meso nije potrebno otvarati ni okretati.
Pred kraj pečenja pripremite ukusni povrtni prilog. Na maslinovom ulju prepržite ploškice ljubičastog luka, pa kad omekša dodajte malo feferona, te svježi paradajz s kojeg ste odstranili kožicu. Sve posolite i pobiberite, pa dinstajte dok sve povrće ne bude mekano.
Tefal, ideje bez koji ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.