Najlakše je meso popržiti u tavi, ali ako istinski želite uživati u okusima i mirisima ovaj način pripreme ramsteka je nepogrešiv.
Sastojci:
500 g telećeg ramsteka
1 kašika šećera
2 glavice luka
1 mrkva
¼ korijena celera
100 g mahuna
1 patlidžan
svježi peršun
lovorov list
1 kašika kečapa
biber
so
500 ml povrtnog temeljca
Poželjno je da komadi ramsteka budu debljine oko 2 cm. Malo ih posolite i pobiberite, te ostavite na sobonoj temperaturi. Profesionalci kažu da meso ne treba hladno stavljati na prženje.
Začinjeni ramstek stavite na prženje u zagrijanu
Tefal tavu i pržite po 5 minuta sa obje strane. Meso izvadite na tanjur i ostavite ga da stoji, a u tavu u kojoj se pržilo meso dodajte šećer i na laganoj vatri ga karamelizirajte. Dodajte, potom grubo narezna luk, te deblje ploške mrkve i kockice celera. Poslije par minuta, dodajte i mahune, te deblje ploške patlidžana. Sve posolite, pobiberite, pa stavite kečap. Ulijte 100 ml povrtnog temeljca, pospite sa svježim peršunom, te stavite lovorov list i krčkajte sve oko deset minuta.
U tepsiju stavite komade ramsteke, pa preko njih izlijte skuhano povrće. Sve prelijte sa ostatkom temeljca (400 ml) i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata.
Dobar tek, želi Vam Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.