A danas samo povrće... Odmorit ćemo malo od mesa i ribe i počastiti se ukusnim i laganim povrtnim obrokom.
Sastojci:
1 veći krompir
1 veća glavica ljubičastog luka
30 g smeđeg šećera
1 kašika sirćeta
500 ml povrtnog temeljca
20 ml vrhnja za kuhanje
½ stabljike prase
1 kašika brašna
ulje
so
biber
emulzija od peršuna:
1 kašika ulja
50 g svježeg peršuna
biber
U većoj tavi na ulju pržite ploškice ljubičastog luka dok ne omekša. Tada dodajte smeđi šećer i sirće, smanjite vatru i lagano dinstajte luk dok se ne karamelizira. Luk izvadite, a u istu tavu dodajte krompir narezan na kockice. Posolite i pobiberite, i pržite par minuta. Sve prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte oko pola sata.
Zatim, sve prebacite u dublju zdjelu, dodajte vrhnje za kuhanje, pa štapnim mikserom izradite pire.
Prasu narežite na šire prstenčiće, pa ih uvaljajte u brašno. Zagrijte veću količinu ulja, pa u njemu pržite prasu dok ne porumeni. I na kraju napravite emulziju od peršuna koja će dodatno upotpuniti ovaj neobični obrok.
Dakle, uz krompir pire poslužite karamelizirani ljubičasti luk i hrskave prstenčiće prase, a sve pospite sa malo emulzije od peršuna. Dodatno, preko svega možete narendati malo parmezana.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.