Kotleti spadaju u bolje komada mesa i ako se u mesnici nađete u nedoumici šta izabrati, s kotletima nećete nikad pogriješiti.
Sastojci:
4 teleća kotleta
8 grančica ruzmarina
8 listova lovora
2 kašike maslinovog ulja
Ljuta marinada:
2 kašike suncokretovog ulja
1 sitno sjeckani luk
2 sitno sjeckana bijela luka
2 kašičice chili paprike
1 kašika curryja
1 kašika đumbira
400g narezanog paradajza iz konzerve
4 kašike worchester shire sosa
3 kašike smeđeg šećera
So, biber, peršun
Kada pripremate kotlete onda očekujte pravu poslasticu za trpezom, a sa ovim receptom definitivno nema fule. Vrlo je bitno da su kotleti koje ste nabavili svježi, što ćete najbolje prepoznati po boji mesa.
Kod pripreme ovog jela savjetujemo da krenete od spravljanja ljute marinade. Kao i kod većina jela, najprije zagrijete ulje, a potom ubacite sitno nasjeckani crveni i bijeli luk. Nakon što luk omekša, dodajete chili papriku, curry i naribani đumbir. Ukoliko ste ljubitelj ljutog, onda slobodno stavite više chili paprike, a oni koji ne vole ljuto mogu izostaviti ovaj začin u potpunosti. Mirisi začina će oživjeti vašu kuhinju, a vi ćete dobiti dodatnu energiju da vam ovaj recept u potpunosti uspije. Poslije dvije minute dodajete paradajz iz konzerve koji ste prethodno narezali (najbolje je koristiti pelat iz konzerve), zatim worchester sos i šećer. Za kraj stavljate so i biber po želji, te svježi peršun.
Dok se ljuta marinada kuha na laganoj vatri 15 minuta, kotlete dobro istucite čekićem za meso. Gotovu marinadu potom prelijte preko kotleta i ostavite ih najmanje jedan sat. Prije pečenja, kotlete je potrebno dobro ocijediti, pa ih lagano peći 7-8 minuta sa svake strane. Pred kraj pečenja kotlete prelijte marinadom i ostavite ih da se krčkaju još koji minut.
Uz ovo pikantno mesno jelo možete poslužiti pire krompir, rižu, ili neki drugi prilog po želji.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.