2.3.2017. 11:04
0
Lazanje sa žutom tikvom
Kada se spomenu lazanje prvo nam na pamet padaju one s paradajz sosom, mesom, bešamelom i sirom, ali danas postoji toliko različitih načina spremanja lazanja da bi se mogao napisati posebna knjiga recepata. Mi vam donosimo verziju sa žutom tikvom koja će vas rastopiti.
Sastojci:

4 kašike maslinovog ulja
2 grančice svježeg ruzmarina
100 g narendane mrkve
150 g nasjeckanog luka
1 kg narendane žute tikve 
50 ml bijelog vina
250 g svježeg kravljeg sira
parmezan

Bešamel sos:

1,5 l mlijeka
strugani muškatni orašić
so
biber
80 g putera
80 g brašna

Recept za današnje lazanje obradovat će najviše ljubitelje povrća, a posebno one koji vole tikvu. Za početak u maslinovom ulju popecite dvije grančice svježeg ruzmarina, pa ih poslije par minuta, kada otpuste svoju karakterističnu aromu izvadite u posebnu zdjelicu. Na zagrijano ulje koje sad miriše po ruzmarinu dodajte narendanu mrkvu, a potom i sitno nasjeckani luk. Nakon kraćeg dinstanja vrijeme je za narendanu žutu tikvu koju treba zaliti sa bijelim vinom. Pošto su svi sastojci usitnjeni nije ih potrebno dugo kuhati, tako da već poslije7-8 minuta možete skloniti šerpu s vatre.

Za uspješne lazanje bitan je i dobar bešamel sos, a ako ga budete pravili po uputama iz videa, sigurni smo da nećete pogriješiti. Dakle, potrebno je da mlijeko zagrijete do tačke ključanja, ali mu ne dozvolite da počne da vri. Šerpu s mlijekom sklonite s vatre i dodajte strugani muškatni oraščić, so i biber. U tavi, zatim, rastopite puter pa dodajte brašno i brzo miješajte kako vam se ne bi stvorile grudvice. Ukoliko primjetite da vam je smjesa suviše suha, slobodno dodajte malo ulja i miješajte dok ne dobijete glatku masu koja ne smije da potamni. Sve to polako uspite u mlijeko i miješajte mutilicom kako biste dobili savršen bešamel sos.

Prije nego krenete sa slaganjem lazanja, u smjesu koju ste napravili od mrkve, luka i tikve dodajte svježi kravlji sir. Vatrostalnu zdjelu, ili tepsiju, u kojoj ćete peći lazanje najprije premažite uljem, ili rastopljenim puterom, a onda stavite tanki sloj bešamel sosa. Zatim stavite red lazanja, red bešamela, red nadjeva od tikve, pa pospete parmezanom. Ovaj postupak ponovite sve dok vam ne nestane lazanja, a posljednji sloj završite sa bešamelom, nadjevom i bogato pospite parmezanom. U zagrijanoj rerni na 180 stepeni vaše lazanje će biti gotove za 40 minuta.

Tople lazanje možete poslužiti uz zelenu salatu, ili jogurt.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.