10.3.2017. 10:44
0
Domaće janjeće pečenje
Kad se krene na more, ili prema jugu, gotovo da su nezaobilazni brojni restorani u Jablanici koji svakodnevno nude janjetinu s ražnja. Ali, ukusno janjeće pečenje možete pripremiti i sami, a mi imamo vrlo jednostavan recept.
Sastojci:

janjeći but
mješavina začina
neoguljena glavica luka
neoguljena glavica bijelog luka
100 ml vrućeg ulja
100 ml vruće vode
lovorov list

Fin komad janjetine nije nešto što možete pronaći svaki dan u mesnici, stoga je najbolje da janjeći but naručite koji dan prije nego se odlučite na pripremu ovog jela. Također, mesara možete zamoliti da vam isječe but za pečenje. Prije pripreme, preporučljivo je da janjetinu dobro isperete jakim mlazom vode i fino je posušite.

Nakon toga, u but rukama utrljajte mješavinu začina i potrudite se da meso bude začinjeno podjednako sa svih strana. Tepsiju u kojoj ćete peći meso nije potrebno mastiti, jer ćete kada dodate neoguljene glavice luka i bijelog luka (koje ste prerezali na pola) sve preliti vrućim uljem. U meso, potom, pobodite lovorov list, pa sve prelijte vrućom vodom. Tepsiju prekrijte aluminijskom folijom i stavite je u zagrijanu rernu na 190 stepeni. Da bi ste dobili mekano i sočno meso potrebno je sačekati oko 90 minuta, a za to vrijeme možete pripremiti pečeni, ili kuhani krompir koji će biti odličan prilog. 

Ako hoćete da imate i fino zapečenu kožicu, s pečenja nakon 90 minuta skinite foliju i vratite u rernu na 10-15 minuta. Poslije ovog iskustva, možda vlasnici restorana od vas budu tražili recept za janjetinu.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.