14.3.2017. 10:49
0
Malo drugačija zeljanica
Od kombinacije špinata i tijesta moguće je napraviti različita fina i ukusna jela. Mi smo se odlučili za malo drugačiju zeljanicu i vjerujemo da će vam se dopasti.
Sastojci:

Tijesto
3 šolje „Klas“ brašna tip 500 
1 kašika praška za pecivo
so
1 jaje
pola šolje maslinovog ulja
pola šolje mlijeka

Nadjev
1,5 kg špinata
100 g feta sira
1 glavica sitno nasjeckanog luka

Preljev
pola šolje gustog jogurta 
1 kašika susama 

Mnogi od nas imaju fobiju od pravljenja tijesta, ali ako se držite recepta i uputa, onda nema razloga za strah. Dakle, kad god pravite neko tijesto pravilo je da prvo pomiješate suhe sastojke, a to su u ovom slučaju brašno (naša preporuka je da koristite „Klas“ brašno tip 500), prašak za pecivo i so. Tek potom dodajete jaje, ulje i mlijeko. Ako niste vješti s rukama, možete koristiti mikser i mutilice za tijesto. Kada vam se tijesto počne odvajati od zdjele u kojoj ste ga mijesili, vrijeme je za predah. Poklopite ga plastičnom folijom i ostavite ga ležati 15 minuta.
 
Za to vrijeme možete pripremiti nadjev. Najprije dobro operite zelje (ako koristite svježe), isjeckajte ga na sitno i blanširajte ga u ključaloj vodi par minuta. Dobro ga ocijedite, pa pomiješajte sa feta sirom (možete koristiti i neki drugi bijeli sir) i sitno nasjeckanim lukom. Ako koristite fetu, onda nadjev nije potrebno soliti.

Nakon što je odležalo, tijesto ćete moći lakše oblikovati, ali ne zaboravite prvo radnu površinu posuti brašnom. Zatim, podijelite tijesto na loptice veličine šake i jednu po jednu razvaljajte u oblik kruga na debljinu između 1-2 mm. Prije stavljanja nadjeva, tijesto obavezno premažite maslinovim uljem. Kako ne biste imali problema sa preklapanjem tijesta, nemojte pretjerivati s nadjevom koji je najbolje stavljati na sredinu. Kada preklopite tijesto, vrhom viljuške lagano ispritiščite krajeve kako vam pri pečenju nadjev ne bi iscurio.

Tijesta koja sada liče na pizzu calzonu poslažite u tepsiju koju ste prethodno nauljili i zalijte gustim jogurtom, te pospite susamom. Rerna treba biti zagrijana na 180º stepeni i sve se peče između 30 i 35 minuta. Na kraju dobijete ukusnu malo drugačiju zeljanicu kojoj neće moći odoljeti ni ljubitelji klasičnih pita.
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.