Današnje jelo je jedno od onih koje se služi u skupim restoranima kao specijalitet, tako da ga slobodno možete pripremati za neku svečanost, slavlje ili praznik.
Sastojci:
500 g janjećih kotleta
100 g bukovača
60 ml maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
50 ml crnog vina
250 g kuhanih leblebija
1 kašičica kima
1 kašika limunovog soka
1 kašika svježeg peršuna
so
biber
ruzmarin
Ono što je najvažnije za ovo jelo jesu svježi i mladi janjeći kotleti, a da biste na kraju dobili sočan i ukusan komad mesa pomoći će vam marinada. Priprema će zbog toga malo duže trajati, ali isplati se.
Za marinadu vam je potrebno kvalitetno maslinovo ulje, malo bijelog luka, crveno vino, so i biber. Kotlete dobro izmješajte u marinadi i ostavite ih u frižider na pola sata.
Za to vrijeme možete pripremiti super ukusni pire od leblebija za koji su vam potrebne skuhane leblebije, opet kvalitetno maslinovo ulje, malo kima, limunovog soka, peršun i so. Sve stavite u blender i miksate dok ne dobijete kremasti pire čiji okus će vas oduševiti.
Kotlete bi bilo najbolje ispeći na roštilju, ali će poslužiti i grill tava, koju je potrebno dobro ugrijati. Meso pecite po 4-5 minuta sa svake strane, a možete ga, dok se peče, dodatno premazivati marinadom koja vam je ostala. Kada okrenete kotlete u tavu dodajte bukovače, koje nije potrebno sitniti, i sve začinite sa nekoliko grančica svježeg ruzmarina.
Kada isprobate kombinaciju sočnih kotleta, grilovanih bukovača i pirea od leblebija, shvatit ćete zbog čega ovo jelo spada u specijalitete. Uz sve ovo, možete dodatno poslužiti i salatu od rukole.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.