Mada stidno, ali prve ovosezonske jagode su se već pojavile na tezgama pijaca i na policama marketa. Stoga i odlučismo da glavna namirnica za današnji lagani desert bude upravo jagoda.
Sastojci:
300 ml soka od jagoda
50 g šećera
1 vanilin šećer
250 g svježih jagoda
1 vanilin puding
200 ml slatkog vrhnja
50 g pavlake
300 g kremastog sira
30 g šećera u prahu
1 šlag fix
U šerpi zagrijte sok od jagoda, pa mu dodajte obični i vanilin šećer. Dobro izmješajte, pa ubacite nasjeckane jagode i pustite da sve kuha 4-5 minuta. Zatim u posebnoj zdjelici pomiješajte puding od vanilije i vodu, pazeći da vam se ne stvore grudvice. Sklonite šerpu sa vatre i umiješajte puding, opet pazeći da dobijete smjesu bez grudvica. Sve vratite na šporet i kuhajte par minuta neprestano miješajući. Ostavite da se ohladi.
U drugoj zdjeli umiksajte slatko vrhnje, pavalaku, kremasti sir (možete koristiti maskarpone), šećer u prahu i šlag fiks, pa ostavite u frižider na hlađenje.
Kada se obje smjese ohlade možete dovršiti serviranje ovog laganog deserta, koji na kraju možete ukrasiti komadićima svježih jagoda i narendanom čokoladom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.