Klasična musaka je jelo oko kojeg je potrebno malo više truda, pa se za pripremu uglavnom odlučujemo kada imamo malo više vremena ili je neka svečana prilika. Ali s lažnom musakom je sasvim druga priča, jer je možete pripremiti za tili čas.
Sastojci:
Bešamel sos:
25 g putera
25 g brašna
500 ml vrhnja za kuhanje
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
muškatni oraščić
100 ml mlijeka
300 g kuhanog krompira
300 g kuhanog mješanog povrća
1 kašičica mješavine začina
2 češnja bijelog luka
1 kašika ulja
1 kašika peršuna
1 kašičica bibera
200 g narendanog žutog sira
Osnova musake je krompir, tako da nismo odstupili od tog pravila, pa za početak narežite krompir na ploške i kuhajte ga dok ne omekša. Odvojeno smo kuhali mrkvu, brokulu i karfiol jer im treba manje vremena da se skuhaju.
Dok se povrće kuha, taman imate vremena da pripremite bešamel sos. Istopite puter, pa dodajte brašno i dobro izmješajte, pazeći da vam se ne stvore grudvice. Kada smjesa počne vriti dodajte vrhnje za kuhanje i skinite ga s vatre, pa dobro umiješajte. Nakon toga, šerpu opet vratite na šporet, neprestano miješajući i po potrebi, ako je sos pregust, dodajte malo mlijeka. Kada sos provri, bešamel je gotov.
Zatim, u vatrostalnu zdjelu, ili tepsiju koju ste namastili poredajte najprije krompir, pa po njemu poslažite ostalo povrće. Začinite i pouljite, pa po svemu narendajte žuti sir po želji. Sve prelijte sa bešamel sosom i još jednim redom narendanog sira. Ukoliko vam se ne da slagati krompir, sve povrće možete pomiješajti u većoj zdjeli, dodati mu ulje i začine, pa ga onda istresti u tepsiju.
Sve ide u rernu na 200 stepeni i peče se oko 30 minuta, odnosno dok se na površini ne stvori fino zapečena korica. Uz lažnu musaku možete poslužiti mješanu salatu, ili jogurt.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.