Šareno, zdravo i osvježavajuće... To bi bio u najkraćem opis jela u koje smo umiješali tjesteninu, povrće i ukusni dresing. Za napraviti lako, a ne čeka se dugo.
Sastojci:
250 g tjestenine po želji
1 veća mrkva
2 komada mladog luka
1 paradajz
100 g špinata
100 g zelene salate
50 g žutog tvrdog sira
Dresing za salatu:
100 ml pavlake
30 ml majoneze
50 g kiselih krastavaca
2 kašike maslinovog ulja
sok od ½ limuna
Postoje jela koja je tako lako i brzo napraviti da vam je više vremena potrebno za njihovu konzumaciju, nego za pripremu. Jedno od njih je i pasta salata sa svježim povrćem, koja će vas zasititi, a nećete imati osjećaj nadutosti.
Za početak skuhajte tjesteninu po vašoj želji. To mogu biti penne, fusilli ili farfalle, pa čak i špageti, koji ipak zahtijevaju malo tečnije i bogatije sosove.
Procijeđenu tjesteninu stavite u veću zdjelu, pa joj dodajte narendanu mrkvu, sitnije isjeckan mladi luk (i zeleni i bijeli dio), paradajz isjeckan na kockice i špinat izrezan na trakice. Dodajte listove zelene salate koje možete natrgati na zalogaje i kockice žutog tvrdog sira, pa sve izmješajte rukama, pazeći da povrće ne pritišćete suviše.
Za dresing pomiješajte pavlaku, majonezu, maslinovo ulje i sok limuna, a kisele krastavce ispasirajte, ili ih sitno isjeckajte, pa ih dodajte na kraju. Sa ovim dresingom vaša pasta sa svježim povrćem pretvorit će se u obrok bogat mirisima i okusima.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.