Morski plodovi mogu biti pravi gastronomski užitak, ukoliko ih pripremite na pravi način. Mi smo ih napravili kao salatu, i uživali u svakom zalogaju.
Sastojci:
4 kašike maslinovog ulja
300 g morskih plodova
200 g riže
100 g kukuruza šećerca
100 ml bijelog vina
50 g crnih maslina
2 češnja bijelog luka
1 kašika kapara
1 kašičica ruzmarina
1 luk
1 kašika aceto balsamico
10 komada cherry paradajza
2 kašike maslinovog ulja
sok ½ limuna
so
biber
Priprema „morskih jela“ za mnoge je bauk, ali priprema ove salate je tako jednostavna da vam nije potrebna profesionalna vještina. Na kvalitetnom maslinovom ulju popržite morske plodove, pa im dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i začinite ih. Poslije kratkog dinstanja, zalijte ih bijelim vinom, dodajte sok od limuna i pustite da se krčkaju desetak minuta, odnosno dok vino ne ispari.
Posebno skuhajte rižu, pa je pomiješajte toplu s morskim plodovima. Zatim, redom dodajite kukuruz, nasjeckane crne masline, kapare, krupno narezan luk, cherry paradajz izrezan na pola, ruzmarin, aceto, sok od limuna i maslinovo ulje. Po želji možete još dodati soli i bibera i sve dobro izmješati, i dobit ćete zdrav obrok koji će vas podsjetiti na more.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.