20.4.2017. 9:40
0
Piletina s grilovanim povrćem u slatko kiselom sosu
Piletina je često naš prvi izbor za pripremu nekog jela, pa nam nije strana uzrečica „koliko jedem piletinu uskoro ću prokokodakati“. Ovo je recept koji će od vaše dosadne piletine načiniti super ukusno jelo koje bude gotovo dok ste trepnuli.
Sastojci:

400 g pilećih prsa
1 kašika bijelog luka u prahu
1 kašika đumbira u prahu
2 kašike slatke crvene paprike
3 kašike maslinovog ulja
biber
mješavina začina
100 ml vode
10 g smeđeg šećera
100 ml soja sosa
100 ml aceta balsamica
1 kašika peršuna
1 kašičica slatke crvene paprike
1 crvena paprika
1 tikvica
100 g šampinjona

Pileća prsa isjecite na jednake šnicle i poredajte ih u širu zdjelu, pa ih pospite bijelim lukom, đumbirom, mljevenu crvenu papriku, biberom i mješavinom začina. Sve prelijte s kvalitetnim maslinovim uljem, promiješajte i ostavite u frižider oko pola sata.

Za to vrijeme pripremite slatko kiseli umak koji će vašem jelu dati poseban šmek, a okus piletine učiniti nezaboravnim. Najprije zagrijte vodu u tavi, pa dodajte smeđi šećer i pustite ga da se u potpunosti otopi. Zatim dodajte soja sos i aceto balsamico i pustite da umak proključa. Tada dodajte peršun i crvenu papriku u prahu i kuhajte sve otprilike 20 minuta, odnosno dok se umak ne reducira.

Piletinu poslije pola sata izvadite iz frižidera i poredajte je po gril tavi koju je prethodno potrebno dobro zagrijati. Meso pecite oko 4-5 minuta sa svake strane, pa ga izvadite iz tave, a u nju stavite paprike, tikvice i šampinjone i pecite ih dok ne omekšaju. Uz piletinu i povrće možete poslužiti i neku salatu (zelena salata, rukola, radič i sl.), i na kraju sve preliti slatko kiselim umakom.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.