25.4.2017. 9:45
0
Rolovana teletina u paradajz sosu
Teleće šnicle uglavnom bacimo na grill, ili ih popečemo u tavi, i jednostavno ne filozofiramo previše. Ali, budite avanturisti, pa u svoje sive šnicle dodajte malo boje i načinite, uz malo više truda, od njih pravi specijalitet.
Sastojci:

750 g teleće šnicle
2 kašike maslinovog ulja
2 luka
2 paradajza
3 češnja bijelog luka
2 kašika peršuna
1 konzerva pelata
125 ml crnog vina
125 g prezle
1 jaje
1 kašika origana
100 ml paradajz sosa
mješavina začina
biber

Malo složenije jelo zahtjeva od vas i malo više truda i vremena, ali to ne znači da se unaprijed predate i odustanete od ovog recepta. Za početak, pripremite paradajz sos, koji je zaista jednostavno napraviti. Izdinstajte luk, pa mu dodajte svježi paradajz koji je potrebno isjeći na kockice. Dopustite paradajzu da otpusti svoje sokove, a onda dodajte sitno isjeckan bijeli luk i peršun. Promiješajte, pa dodajte pelat koji možete, a i ne morate, usitniti. Dakle, ako ste ljubitelji paradajza bolje je da ostavite malo veće komade pelata. Na kraju sve zalijte s crnim vinom i pustite da se krčka oko 15 minuta.

Dok se sos kuha, pripremite nadjev za šnicle. U prezlu dodajte jaje, origano, paradajz sos, luk i bijeli luk, te maslinovo ulje i peršun. Miješajte dok se smjesa ne sjedini i pripazite da ne postane suviše rijetka kako ne bi curila iz šnicli. Ukoliko ste pretjerali s tečnosti, slobodno dodajte još prezle.

Šnicle izlupajte čekićem za meso, posolite ih i pobiberite, a potom po njima redajte nadjev i oblikujte rolnice koje ćete najvjerovatnije morati pričvrstiti čačaklicama. Rolovanu teletinu poslažite u tepsiju, ili vatrostalnu zdjelu, prelijte sosom, pa sve stavite u rernu na 180 stepeni. Za oko 40 minuta ćete dobiti sočnu teletinu u slasnom paradajz sosu koju možete poslužiti uz pire krompir.

I ovoga puta za vas je kuhao Žarko Marić.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.