27.4.2017. 12:19
0
Engleska pita od krompira i brokolija
Pita je jedno od najpopularnijih jela u našoj zemlji, tako da vjerujemo da će vam se dopasti i ova engleska verzija u kojoj nema jufke. Imate fino prhko tijesto kao bazu, a nadjev za pitu možete napraviti doslovno od bilo čega što zateknete u frižideru. Naš kuhar Žarko se odlučio za krompir i brokoli.
Sastojci:

Tijesto:
75 g bijelog brašna
75 g kukuruznog brašna
50 g putera
3 kašike gustog jogurta 
so

Nadjev:
400 g krompira
250 g brokolija
200 ml vrhnja za kuhanje
2 kašičice karija u prahu
1 jaje
80 g žutog sira
so

Za početak skuhajte povrće. Krompir i brokoli kuhajte odvojeno, jer krompiru treba mnogo više vremena da se skuha. Dok se povrće kuha, možete se posvetiti pripremi tijesta. Pomiješajte bijelo i kukuruzno brašno, dodajte  puter (puter treba da je hladan, ali ćete si olakšati ako ga prije dodavanja u brašno isječete na kockice), posolite i zalijte jogurtom. Mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ukoliko vam je tijesto presuho, slobodno dodajte malo vode. Razvaljajte ga u oblik tepsije, ili kalupa za tortu, odnosno quichea, ili ga jednostavno prstima razvucite u tepsiji u kojoj će se peći. Tepsiju obavezno pouljite, ili obložite papirom za pečenje. Ne zaboravite tijesto izbosti viljuškom, pa ga pecite oko 8 minuta na 200 stepeni.

To vam je sasvim dovoljno vremena da pripremite nadjev. Od krompira koji se skuhao napravite pire, ali ga ne morate u potpunosti ispasirati. Dodajte jaje, vrhnje za kuhanje, malo karija u prahu i narendanog žutog sira (gouda, edamer, trapist i sl.). Smjesu miješajte dok se sastojci ne sjedine, pa je prelijte preko tijesta, koje će poslije 8 minuta u rerni dobiti finu koricu po površini. Po tome rasporedite skuhani brokoli, prekrijte ga žutim sirom, zalijte vrhjem za kuhanje i pospite sa još malo karija. Sve ponovo ide u rernu na 200 stepeni i za 30 minuta dobijete fantastičnu pitu koju možete poslužiti uz kefir.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.