4.5.2017. 10:38
0
Som u kukurznom brašnu
Ljubitelji ribe će se u većini slučajeva odlučiti za ulov iz mora, ali i među predstavnicima slatkovodnih riba može se pronaći ukusan zalogaj. Naš kuhar, Žarko Marić, pripremio nam je file soma koji je odlična promjena u odnosu na popularnog oslića, ili pastrmku.
Sastojci:

fileti soma
100 g kukuruzno brašno
2 kašike parmezana
1 kašičica bijelog luka u prahu
narendana korica 1 limuna
mješavina začina
razmućena jaja

Ovo je jedno od onih jela koje bude gotovo dok trepnete i odličan je izbor kad se vraćate s posla umorni i gladni. File soma ćete pronaći u svakoj malo boljoj ribarnici, a prije pripreme možete ga saprati pod jakim mlazom vode.

Pomiješajte brašno, parmezan, bijeli luk u prahu, koricu limuna i mješavinu začina, a u posebnoj zdjeli umutite jaja. Ukoliko nemate kukurzno brašno, možete koristiti i palentu. Ribu najprije umočite u jaja, a potom u brašno, pa je položite u nauljenu tepsiju. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite svu ribu.

Som na kraju ide u rernu na 180 stepeni i peče se oko 15 minuta. Naravno, ribu možete peći i u tavi, ali na ovaj način će biti manje masna, a više hrskava. Uz file soma poslužite tartar sos i zelenu salatu.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.