Ljubitelji ribe će se u većini slučajeva odlučiti za ulov iz mora, ali i među predstavnicima slatkovodnih riba može se pronaći ukusan zalogaj. Naš kuhar, Žarko Marić, pripremio nam je file soma koji je odlična promjena u odnosu na popularnog oslića, ili pastrmku.
Sastojci:
fileti soma
100 g kukuruzno brašno
2 kašike parmezana
1 kašičica bijelog luka u prahu
narendana korica 1 limuna
mješavina začina
razmućena jaja
Ovo je jedno od onih jela koje bude gotovo dok trepnete i odličan je izbor kad se vraćate s posla umorni i gladni. File soma ćete pronaći u svakoj malo boljoj ribarnici, a prije pripreme možete ga saprati pod jakim mlazom vode.
Pomiješajte brašno, parmezan, bijeli luk u prahu, koricu limuna i mješavinu začina, a u posebnoj zdjeli umutite jaja. Ukoliko nemate kukurzno brašno, možete koristiti i palentu. Ribu najprije umočite u jaja, a potom u brašno, pa je položite u nauljenu tepsiju. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite svu ribu.
Som na kraju ide u rernu na 180 stepeni i peče se oko 15 minuta. Naravno, ribu možete peći i u tavi, ali na ovaj način će biti manje masna, a više hrskava. Uz file soma poslužite tartar sos i zelenu salatu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.