Ako su vam dosadili klasični prilozi za glavna jela, kao što su kuhana riža, pečeni krompir, kus kus... kuhar Žarko Marić vam predstavlja šareni pire, koji će obogatiti vaš obrok, a volit će ga i oni najmlađi.
Sastojci:
50 g kukuruznih pahuljica
50 g parmezana
400 g krompira
4 mrkve
1 tikvica
50 g putera
3 kašike pavlake
mješavina začina
1 kašika peršuna
1 kašika ulja
Pire, a hrskav?! Kako je to moguće? Mali kuharski trik s kojim ćete od dosadnog pirea napraviti fantastičan prilog. Najprije stavite povrće da se kuha, a da bi se što prije skuhalo isjecite ga na manje komade. Dok se povrće kuha, u blenderu izmiksajte kukuruzne pahuljice i parmezan.
U kuhano povrće dodajte hladan puter koji je potrebno isjeći na manje kocke i pavlaku, pa sve lagano ispasirajte, ali ne previše. Predlažemo da probate ostaviti manje komadiće povrća u pireu. Zatim, dodajte mješavinu začina i jednu kašiku hrskave smjese koju ste dobili od kukuruznih pahuljica i parmezana.
Pire, potom, izlijte u vatrostalnu zdjelu, ili tepsiju, pospite po njemu ostatak hrskave smjese, dodajte peršun, sve zalijte uljem i stavite u rernu na 180 stepeni. Hrskavi šareni pire bit će gotov za otprilike 20 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.