11.5.2017. 10:00
0
Kolačići na tri sprata
Prhki temelji, čokoladna fasada i hrskavi krov... Zvuči kao bajka, zar ne? A, zapravo je riječ o poslastici koja će vas raspametiti.
Sastojci:

Podloga:
100 g putera
1 kašika ulja
1 žumance
50 g šećera
1 vanilin šećer
180 g brašna

Puslice:
3 kom bjelanca
prstohvat soli
150 g šećera u prahu
200 g pečenih mljevenih oraha

Fil:
150 g čokolade za kuhanje
150 ml vrhnja za šlag
100 g pečenih mljevenih oraha
Kao kad biste pravili kuću, i ovaj kolač je potrebno praviti iz temelja, odnosno od podloge. Pjenasto umutite puter i ulje, pa dodajte žumance. Kad se sjedini s ostatkom smjese, dodajte šećer i vanilin šećer. Na kraju u smjesu lagano dodajite brašno dok ne dobijete mekano tijesto. Tijesto pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na hlađenje.

Za to vrijeme pripremite puslice koje će ići na vrh kolača. Bjelanca s prstohvatom soli umutite u čvrsti snijeg. Šećer u prahu dodajite postepeno neprestano miješajući, a mikser stavite u najveću brzinu. Kad dodate sav šećer, šlag miksajte još 10 minuta. Na kraju, u smjesu vrlo lagano umiješajte mljevene orahe, koje ste prethodno prepekli u tavici.

Šlag prebacite u špricu za kolače (ako nemate špric, možete koristiti i vrećicu za zamrzavanje kojoj na rubu makazama napravite rupicu željene veličine) i istiskajte na tepsiju koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Planirajte da vam veličina puslica bude približna prečniku podloge kolača.

Puslice potom idu u zagrijanu rernu na 150 stepeni i peku se oko 15 minuta. Zatim, smanjite temperaturu na 100 stepeni i pecite puslice još 20 minuta.

Nakon što ste napravili puslice, izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga na debljinu 2-3 mm, a potom kalupom, ili čašom, napravite okrugle podloge za vaš kolač. Ako imate kalupe, najbolje je koristiti one sa prečnikom od 2-3 cm. Tijesto prebacite u tepsiju koju ste namastili, ili obložili papirom za pečenje, pa ga pecite u rerni na 200 stepeni oko 10 minuta, pazeći da vam ne potamne previše.

Dok se prhke podloge budu hladile, možete pripremiti čokoladni fil. Izlomite čokoladu za kuhanje na manje komade, dodajte vrhnje za šlag i pustite da se sve istopi na laganoj vatri. Kada se čokolada i vrhnje sjedine, umiješajte ostatak mljevenih oraha. Pustite kremu da se ohladi, pa tek onda pristupite slaganju slatkih spratova.

Dakle, prhku podlogu premažete bogato čokoladom, a na vrh stavite puslicu i vaš kolačić na tri sprata je gotov. Dodatno, vaše kolačiće možete posuti čokoladom u prahu ili kakaom.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.